Travanj bi u BiH mogao biti najtopliji u posljednjih 140 godina

“Klimatološki gledano, ovogodišnji travanj mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja. Dosadašnji dio travnja na području Bosne i Hercegovine je topliji u dijelovima zemlje i za ekstremnih 9 °C od uobičajenih za ovaj dio godine. Zbog toga je dosadašnji dio travnja topao kao nikad do sada, a ovako dugo neprekinut niz toplih dana od početka mjerenja, od 1880., nije zabilježen na ovim prostorima”, kazao je za NAP Nedim Sladić, student softverskog inženjeringa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu te zaljubljenik u meteorologiju i klimatologiju.

Prema njegovim najavama, u BiH bi iz Afrike uskoro mogao doći još jedan vrući val koji bi donio temperaturu i do 35 stupnjeva. Istaknuo je kako će od 11. travnja temperatura početi rasti u cijeloj BiH, u Zenici i Banjoj Luci i iznad 30 stupnjeva. Proljetne brze promjene vremena jedva uspiju nakratko sniziti temperaturu zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem po sebi. Prema aktualnom prognostičkom materijalu, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike.

Toplije vrijeme bit će najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperatura drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15 °C. Osjetno će zatopliti na našem području, a viša temperatura će najizraženija biti u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

3 komentara

 1. Znači iapk je prije 140 godina bio jedan travanj koji je bio topliji od ovoga! Ništa spektakularno, jedne godine hladniji druge topliji ili pet godina topliji onada dvije hladniji od prosjeka.
  Čemu panika i utjerivanje straha što je travanj topliji

  Like(2)Dislike(0)
 2. ma glupost

  Like(1)Dislike(0)
 3. Glupostii

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.