Traže veće kazne za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo je od žalbenog vijeća ICTY-ja da poveća kazne četvorici bivših čelnika Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milovanu Petkoviću na 40 godina zatvora, objavio je u srijedu ICTY.

Tužitelji i obrane šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata 12. su siječnja podnijele žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su u svibnju 2013. osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sadržaj žalbi obrane tajan je, a tužiteljski je djelomično tajan te je objavljeno da su se tužitelji žalili po četiri osnova i slijedom toga tražili povećanje kazni.

Pravomoćna presuda u ovom predmetu, prema planu rada ICTY-ja očekuje se tek u lipnju 2017.

(Fena)

3 komentara

 1. Pa naravno za Srebrenicu, za Sarajevo, za Bugojno, za Grabovicu, za Ahmiće po treći put, za Vukovar, za Boko Haram, za Goli otok, za Aušvic, za Guantanamo, za Kemoterm, za Trusinu, mudžahedine, Al Qaidu, ISIL … sve su krivi i odgovorni čelnici Herceg – Bosne. Morali su znati, morali spriječiti, morali sankcionirati, morali zabraniti, morali …. Haška PRAVDA je toliko predvidljivo pravedna da Praljak i ostali budu sretni ako izbjegnu ritualno smaknuće. A ako slučajno umru prije odsluženja tih četrdeset godina nek se dobro drže, onda će im sud udvostručiti ili utrostručiti kaznu za trajnu opomenu Tuđmanu, Bobanu, Šušku, Obami, Klintonu, Putinu, Merkelici, Kolindi, Erdoganu, Čoviću, Karamarku i ostaloj vladajućoj bratiji. I valjda treba biti velika čast Prliću i ostalima da budu OPOMENA ovako uvaženoj gospodi. Hvala sudu i tužiteljstvu. Bravo!

  Like(3)Dislike(0)
 2. de ih upitajte kada će doći po ostale Hrvate,
  mi smo napali beograd , zar nas još niste okrivili
  i za to gubo jedna haška..

  Like(1)Dislike(0)
 3. Prlica treba osuditi na deset dozivotni robija.Prlic je unesrecija hrvatski narod u BiH zauvjek potpisavsi dejtonski sporazum i prodavsi hercegbosnu.Ma ito je malo.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.