Trend necijepljenja: Možemo očekivati skoru epidemiju širokih razmjera

”Uzimajući u obzir da su najzaraznije bolesti sa širokim epidemiološkim značenjem uglavnom virusne osipne bolesti, s ovakvom procijepljenosti na federalnoj razini ispod 70 posto, možemo očekivati skoru epidemiju širokih razmjera koja će se bilježiti podjednakom učestalosti u svim županijama FBiH. To bi značilo veliki pobol, prije svega, djece, ali i odraslih koji nisu proveli odgovarajuće cijepljenje. Pod tim posebno naglašavam veliki rizik od epidemije ospica, zaušnjaka i rubeole”, rekao je u intervjuu za Večernji list specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar i predsjednik Stručnog savjetodavnoga tijela Federalnog ministarstva zdravstva za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti prof. dr. sc. Jurica Arapović.

Govoreći o trendu necijepljena djece, Arapović navodi kako je u načelu puno razloga zbog koji se roditelji odlučuju necijepiti svoju djecu.

‘Jedan od najvažnijih je sumnja u kvalitetu cjepiva i nuspojave koje njegova primjena može dati. Međutim, nekada liječnik treba odvojiti izvjesno vrijeme za razgovor s roditeljima i otkloniti moguće sumnje argumentiranim medicinskim dokazima te na takav način širiti dobru medicinsku praksu i nastojati pridonijeti općem zdravlju pučanstva. U našem obliku organizacije zdravstva glavnu ulogu u cijepljenju imaju pedijatri i pedijatrijske sestre/tehničari. Stoga, edukacija pedijatrijskog kadra i roditelja svakako je najbitniji čimbenik u povećanju cijepnog obuhvata, odnosno procijepljenosti pučanstva”, smatra ovaj stručnjak.

Kontroverzi nema

Brojni mediji su navodili kako cjepiva koja se daju našoj djeci nisu dovoljno ispitana te da sadrže mnoge štetne supstancije, no Arapović kaže da kada su u pitanju kontroverze u pogledu cijepljenja, tada su svakako najistaknutije one vezane uz cjepiva koja sadrže žive oslabljene (atenuirane) uzročnike.

”Sa znanstveno-medicinske strane, kontroverzi nema. Kada su u pitanju supstancije koje su bile pod povećalom raznih anticijepnih pokreta, ni živa ni aluminij, koji su u zanemarivim količinama prisutni isključivo kao konzervans, ne mogu narušiti zdravlje ljudskog organizma. Primjerice, puno veće koncentracije žive nalaze se u jednom obroku tune nego u cjepivima koja primi odrasla osoba. Ovom prilikom ističem kako ni jedno cjepivo koja primaju naša djeca ne sadrži navedene supstancije”, kaže Arapović.

Na osobito lošem glasu je MMR cjepivo te se sve manje djece cijepi protiv morbila (ospica ili malih boginja), a novinare Večernjaka je zanimalo postoje li u našoj državi neka “žarišta” te bolesti?

MMR cjepivo

”Ako je cijepni obuhvat iznad 95 posto, u pravilu se ne mogu javljati epidemije navedenih bolesti. Moram naglasiti da već godinama baštinimo tzv. kolektivnu imunost, prvenstveno zahvaljujući cijepnom obuhvatu koji je provođen godinama u BiH. Za vašu informaciju, od 2009. do 2013. bilo je 10-20 prijavljenih slučajeva godišnje, što je tolerantno s obzirom na to da obuhvat imunizacije nije bio iznad 95 posto, kako preporučuju Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i nadležne ustanove koje vode nadzor cijepljenja u FBiH. U 2014. i 2015. zabilježeno je nekoliko tisuća slučajeva oboljelih od ospica, od toga najviše u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Prema tadašnjoj definiciji SZO-a, FBiH je postala zemlja endemske transmisije. Epidemija morbila, koja je započela u veljači 2014. godine, imala je svoj nastavak i u 2015. Od početka izbijanja epidemije, 2014./2015. godinu, registrirane su ukupno 5103 oboljele osobe. Nažalost, ništa nismo naučili iz takve epidemije, kada je utvrđeno da više od 85% oboljelih nije bilo cijepljeno ili im je cijepni status bio nepoznat. Navedena epidemija nije se “prelila” na 2016. godinu, ali trenutačno znatno veći broj pučanstva obolijeva od ospica te za Federaciju BiH prosječno iznosi 10 zaraženih na 100.000 stanovnika. Dakle, uzimajući u obzir lošu procijepljenost u Federaciji BiH, samo je pitanje vremena kada će se opet epidemija pojaviti i poprimiti široke razmjere. Pogodni trenuci za to su svakako hladnija razdoblja godine kada se djeca vrate u škole i vrtiće jer je boravak u kolektivima pogodan za brži prijenos bolesti. Uz to, moramo biti svjesni ne samo epidemije ospica već i drugih zaraznih bolesti, poput rubeole i zaušnjaka, a da ne spominjem difteriju koja je praktički zaboravljena bolest, međutim, znamo da je aktivna na područjima bivšeg Sovjetskog saveza”, kaže dr. Arapović

Prije gotovo 20 godina jedan članak je izazvao velike kontroverze, a u kojem je primjena MMR cjepiva povezana s povećanom pojavnosti autizma kod djece, no dr. Arapović kaže kako su mnogobrojne studije i metaanalize, kao i sama društva oboljelih od autizma, opovrgnuli kontroverzno istraživanje u obliku opservacijske studije od 12 bolesnika oboljelih od autizma.
”Nakon toga spomenuti članak je povučen iz prestižnog medicinskog časopisa “Lancet”, a njegov autor izgubio je dozvolu za rad u medicinskoj struci od britanskog udruženja liječnika. Razlog tomu je beskrajna i nesaglediva šteta koju je taj članak nanio medicini i čovječanstvu. Važno je napomenuti kako su neke države, vođene tezama navedenog članka, iz svog nacionalnog programa ukinule cijepljenje protiv nekih zaraznih bolesti. Nakon toga pokazano je da je učestalost autizma veća unatoč necijepljenju djece. Međutim, kada su bili zahvaćeni velikim epidemijama zaraznih bolesti, opet su aktualizirali važnost cijepljenja u prevenciji zaraznih bolesti”, pojasnio je.

Odrasli se ne brinu jer nisu cijepljeni

S obzirom da odrasle sama riječ ospice ne zabrinjava previše, ali smrtni slučajevi koji su se pojavili u Europi govore suprotno. No liječnik Arapović smatra kako odrasle ne zabrinjavaju ospice i slične bolesti jer smo propisno cijepljeni.

”No, treba znati da će u slučaju epidemije znatan broj i odrasle populacije oboljeti s obzirom na to da s vremenom imunost slabi. Spomenute zarazne bolesti nisu samo problem u našoj zemlji već i u drugim europskim zemljama. Zbog neodgovarajuće imunizacije, bilježe se epidemije širokih razmjera od kojih bih istaknuo epidemiju koja je počela krajem prošle godine u Rumunjskoj, gdje je zabilježeno više od 25 smrtnih slučajeva, kao i epidemija morbila u Italiji u sklopu koje su također zabilježeni smrtni slučajevi. Za istaknuti je svakako i činjenica da je spomenuta epidemija morbila u Italiji aktualizirala promjenu zakona i uvođenje obveznog cijepljenja i docjepljivanja pučanstva u toj zemlji.”, kaže Arapović.

Govoreći o nuspojava primjene cjepiva, Arapović kaže kako je cjepivo je po svojoj klasifikaciji i definiciji lijek, te kao svaki lijek može imati neželjene reakcije.

Nuspojave cijepljenja

”U pravilu, aktualna cjepiva nose izrazito malen rizik od teških nuspojava. Nuspojave koje se evidentiraju kod pedijatra su blaži oblici, poput blage lokalne reakcije koje se prezentiraju kao oteklina, crvenilo i bol na mjestu aplikacije te blažim oblicima vrućice kao imunološkog odgovora na antigene cjepiva. Te neželjene reakcije su kratkotrajne i prolazne, ali s imunološkog stajališta poželjne jer su indikator povoljnog imunološkog odgovora. Od nešto težih komplikacija treba spomenuti pojavu blažeg (abortivnog) oblika bolesti, primjerice pojave osipa nakon primjene MMR cjepiva, što uglavnom rezultira vrlo blagom kliničkom slikom te bolesti bez drugih popratnih komplikacija. U vrlo rijetkim slučajevima mogu se zabilježiti slučajevi meningitisa, koji u pravilu imaju povoljnu prognozu bez neuroloških posljedica te su u višestruko manjem broju prisutni nego što ih bilježimo u epidemijama kada se manifestna bolest pojavljuje učestalije i s teškim komplikacijama”, kazao je Arapović posebno ističući da u odnosu na cjepiva koja su se koristila prije 10 do 20 godina, današnja cjepiva sadrže i do 10 puta manje antigena po dozi cjepiva pa se mnogo bolje podnose.

Postoje apsolutne i relativne kontraindikacije za primjenu cjepiva, dodaje Arapović, govoreći da su relativne uglavnom prolazne, a uključuju vrućicu iznad 38 °C, akutnu infektivnu bolest i slično.
Apsolutna kontraindikacija, Pojašnjava Arapović, za primjenu cjepiva je preosjetljivost na komponente cjepiva, razni oblici imunonedostatnosti, bilo da su urođene ili stečene, te teške progresivne neurološke bolesti.

”Takvih slučajeva među populacijom ne bi trebalo biti više od 3 do 4% posto, stoga ciljana obuhvatnost iznad 95 posto nije nedostižna, već je u cijelosti realna i u krajnjoj liniji svrsishodna”, kaže.

Važnost kolektivne imunosti

Prof. dr. sc. Jurica Arapović pojašnjava da je po programu cijepljenja najvažnije obuhvatiti maksimalan broj ljudi u zajednici.

”Ako izuzmemo one koji se po pravilima struke ne bi smjeli cijepiti, tada cijepnim obuhvatom iznad 95% štitimo i one koji nisu primili cjepivo iz opravdanih medicinskih razloga. Na taj način stječe se kolektivna imunost populacije te je pojavnost epidemije gotovo nemoguća”, objasnio je.
Savjetujući roditelje, Arapoviće je rekao da je važno slušati razum i povijesno iskustvo.

”Cijeneći obrazovni status današnjih roditelja i dostupnost informacija preko raznih medija, moj savjet bi bio da kritički sagledavaju takve informacije te slušaju razum i povijesno iskustvo dobrobiti cijepljenja. Kao znanstvenik, sveučilišni nastavnik i roditelj, duboko sam uvjeren u činjenicu da je sustavna imunizacija najveće dostignuće moderne medicine. Ako me osobno pitate, i da zakonom zabrane cijepljenje, ja bih našao načina za cijepiti sebe i svoje najmilije”, zaključio je.

Kalendar cijepljenja

Inače, U FBiH cijepljenje je obvezno i kalendar cijepljenja obuhvaća deset zaraznih bolesti – tuberkulozu (sušica), hepatitis B (žutica), difteriju, pertusis (hripavac, veliki kašalj), tetanus, bolesti prouzročene hemofilusom influence tipa B, morbile (ospice), rubeolu i parotitis (zaušnjake), objasnio je Arapović. Osnovni cilj programa je, uz visoku procijepljenost, održavati nisku pojavnost oboljenja protiv kojih se cijepi, kao i održati status zemlje “slobodne od poliomijelitisa”. Zavod za javno zdravstvo FBiH, u koordinaciji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo, odgovoran je za nadzor i evaluaciju provedbe te posebne mjere prevencije i kontrole zaraznih bolesti. Obuhvat imunizacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MMR) u FBiH u 2013. iznosio je oko 87% te je bio niži od ciljane vrijednosti obuhvata, koji u slučaju MRP cjepiva iznosi 95%. U 2013. pokrivenost iznad 95% zabilježena je u Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji. Najniži obuhvat bio je zabilježen u Posavskoj županiji i iznosio je 69,1%. Obuhvat imunizacijom u našoj zemlji počeo je strmoglavo padati posljednjih nekoliko godina i u 2016. za FBiH je prosječno iznosio 64%. Od deset županija, koliko ih ima Federacija, najniži obuhvat imunizacijom zabilježen je u susjednoj Zapadnohercegovačkoj županiji i iznosi 43% i Sarajevskoj županiji – 47%.

Cijepljenje u HNŽ-u opada

Podsjetimo, postotak cijepljenih na području HNŽ je u opadanju, čime se povećava rizik od pojave brojnih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem, navedeno je u Ocjeni zdravstvenog stanja u HNŽ-u koje je izradio Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

”Razlog toga je nepovjerenje javnosti prema cijepljenju, zato što nema više slučajeva pojedinih bolesti i javnost kao i zdravstveni radnici nemaju mogućnost da vidi takva oboljenja. Programi imunizacije se suočavaju sa velikim izazovima, prvenstveno dezinformacijama koje su neosnovane i šire se od strane raznih interesnih grupa, rastućim troškovima, prekidima u opskrbi i novim zahtjevima koje postavlja tržište cijepljenja”, navodi se u ocjeni zdravstvenog stanja.

Također, broj cijepljenih u porodilištima u HNŽ-u je ispod očekivanog. Srećom, u HNŽ-u je prošle godine bilo samo dvoje oboljelih od morbila, što je puno manje nego prothodne dvije godine, kada je broj obiljelih bio oko 50.

Više o temi cijepljenja pročitajte ovdje.

18 komentara

 1. Svako malo eto vas sa tekstom o necijepljenju i prijetnjom epidemijom.zasto se toliko brinete ,ta vi ste cijepljeni i zar niste zasticeni od svih epidemija,pustite ljude cije su obitelji razrušene vasim cijepivima i bolestima koje su uslijedile nakon cijepiva da misle svojom glavom,ili se ni to ne smije?

  Like(9)Dislike(1)
 2. Svi koji ne cijepe treba strpat u zatvor!

  Like(3)Dislike(9)
 3. U ovoj dtzavi ce ministar za 1000maraka propisat i kemo terapiju bez bolesti

  Like(9)Dislike(2)
 4. dzudzan satiricni

  Pravo na izbor. Ko zeli nek cijepi a ko ne zeli nek ne cijepi. Prisilno cijepljenje nije prihvatljivo. To je totalitarizam . Matrix. Ko je cijepljen on je zasticen pa se ne treba brinuti jel tako ?. A nas pustite na miru.

  Like(8)Dislike(2)
 5. Postovani doktore evo dodjoste vi do price da pedijatri I pedijatrijske sestre trebaju izdvojiti vremena da objasne i uvjere, napredujete od one nedavne emisije kad ste bahato tvrdili “ja sam zavrsio medicinu” eto vama sva ta znanja, kad provodis vrijeme s djecom ostecenom cjepivima bome si i Dr,i roditelj, i njegovatelj, a nerijetko i dozivotni suputnik jer si od zdravog djeteta napravio invalida. Prema tome ohladite s forsiranjem, u Italiji su ogromni protesti zbog obaveznog cjepljenja mogli bi malo I o tome

  Like(6)Dislike(0)
 6. dzudzan satiricni

  Struka kaze da nema dokaza da cjepiva uzrokuju autizam a doktori koji su dokazali stetnost cjepiva su sotonizirani i izbaceni iz komore. svugdje u svijetu. Zasto? Zato sto propituju dogmu zvanu cjepivo. A sto su necjepljena djeca zdravija, boljeg imu imuniteta i bez dermatitisa i bronhitisa astme to nista jel Jure… Sve strucne medicinske casopise drze farmaceutske kuce a ko te placa za tog i pises jel tako. Doktore uce da prodaju “lijekove” a ne da lijece. Uglavnom njihov rad se svodi na lijecenje posljedica i unistavanje imuniteta. Cast izuzecima kao sto je kirurgija i ginekologija.

  Like(7)Dislike(1)
 7. Internet je opasna stvar – svaka budala može naći podsršku za svoje budalaštine – naravno, neće gledati ono što mui se ne sviđa, nego samo ono što se slaže sa njegovim nebulozama. Hoćete rećiu da ni dječja paraliza nije iskorjenjena vakcinama? Ili bi možda trebalo i penicilin izbaciti iz upotrebe i umirati opet od tuberkuloze – jer i to je izmišljotina farmaceutskih lobija. Uostalom cijelo zdravstvo je pod kontrolom tih lobija i sve to treba ukinuti, a mi ćemo se liječiti alternativno, Greška – nećemo se ni trebati liječiti, jer sve bolesti su rezultat ovih vakcinacija, pa kad toga ne više bude svi ćemo živjeti barem 100 godina bez lijekova.

  Like(0)Dislike(7)
 8. Realno djeca neka cjepiva ne trebaju. Sta ce im cjepivo protiv hepatitisa b odmah nakon rodjenja. Ali da je cijepljenje generalno korisno u to bas i ne sumnjam.

  Like(2)Dislike(3)
 9. Ako su iskorijenjene(a bile su ugl pale ispod 5% kad je uvodjeno cjepivo za odredjene dj bolesti i kad su se higijenski uvjeti poboljsali) cemu onda stalno uvodite jos i jos, kad mislite ukinuti neka cjepiva kao nepotrebna? U nas stalno neke prijetnje, ili prica o kolektivnom imunitetu, ako si direktno u svoj organizam usrcao “zastitu” covjece pa ti si savrseno zasticen, kako ce te onda ugroziti necjepljeni? Ako cjepivo traje 6-7 godina onda vecina nas moze siriti zarazu po toj vasoj tvrdnji jer mi vise nismo zasticeni. A bolesti inace ne idu preko granica, jer npr u Austiji kazes Dr da ne zelis cjepiti i on ti odgovori ok, I nastavi dalje, a kod nas prica o statistici, ma zaboli mene za statistiku ako mi dijete bude jedan od tih sitnih postotaka. Kad Dr preuzme odgovornost ja cu vjerovati da vi stvarno vjerujete da je to sigurno, a dotad ako treba i u zatvor. Na koje se vi to podatke vadite kad se proizvodjac ogradjuje? I nije bas isto unijeti nesto u probavni trakt, ili direktno u krvotok, kad smo kod zive koja ostecuje mozak. Dajte molim vas 13 cjepiva u prvoj godini zivota, bas ispada da smo falicni stvoreni kad u dijete od par kg ubacite toliko lijekova. I da, postoje Dr koji sugeriraju odgodu i necjepljenje, nazalost nekad prekasno

  Like(5)Dislike(0)
 10. Sigurna i minimalna kolicina toksina u cjepivu, hahaha, omiljena fraza. A cjepiva, ako jesu su testirana na ljudima iznad 60 kg, a daju se bebama, pa ko je tu lud? Zar se doza lijeka ne odredjuje i po kg?

  Like(5)Dislike(1)
 11. Ono kad tuke bez posla i skole otkriju internet pa u 10min surfanja znaju vise nego prosjecan doktor medicine koji se skoluje 7+ godina. Bravo glupace !

  Like(2)Dislike(5)
 12. Ma pitala bih te ja da ti dijete koje je sasvim normalno i normalno napreduje, nakon vakcine postane invalid…

  Like(3)Dislike(0)
 13. dzudzan satiricni

  Slusaj doktora oni su najpametniji i nitko drugi nista ne zna jer tako ne pise u knjigama koje su oni ucili. Oni su u klubu ljudi koji misle da su bolji od drugih. Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i priliku, kao savrsen i kompleksan organizam. Vecina toga o ljdskom tijelu a posebno mozgu nije ni istrazeno pa vi o tome niste mogli ni uciti. Zato i kazem kirurgija je konkretna jer je slicna mehanici. Isjeci ubaci rezervni dio sklopi i ajmo dalje.

  Like(1)Dislike(0)
 14. dzudzan satiricni

  Budite posteni i recite koliko stecna medicini ucili o cjepivima. Vrlo malo. Uglavnom cjepiva su ok te su doprinjela sirenju zaraznih bolesti. Dostignuce medicine. O nuspojavama nista. Vise su ove mame proucile materijala o tome nego prosjecan doktor.

  Like(1)Dislike(0)
 15. Medicinari (mladji kadar) bi najradije da se bacimo na koljena i trazimo od njih oprost sto smo uopce o svom zdravlju nesto pitali, ili nedaj Boze o cjepivu, odgovor je -JA SAM ZAVRSIO MEDICINU, kako se samo usudjujete nabrajati simptome dok ja ne kazem da nesto moze biti sumnjivo, JA SAM DR. A kad dodjes kod frizerke i pitas je o kosi, ona ti isto po toj logici treba odg ja sam ovdje frizerka i radim vec 20 god sta tebe briga sta ti radim sa skarama i farbom, dodjes u banku a sluzbenica ti kaze sta tebe briga kolika je kamata, ja radim u banci. Tako se vi ponasate, omalovazavate pa kad se obave testovi koji dokazu suprotno od vase tvrdnje lijepo zasutite. Divno nam je zdravstvo, koliko nam je dosad povuceno lijekova jer se nakon odredjenog vremena dokaze veca steta nego korist i sve 5, a sta cete dogadja se. Dva sata o cjepivu na medicini, ostale upute kasnije, ovisi kakav je kalendar cjepljenja pa se prilagodis, a mi ostali vjerojatno patimo sto mi nismo zavrsili medicinu i utrosili energiju u uvjeravanje ljudi, eh kako bi ja volio da sam Dr, a svi oko mene glupani i glupace. Zalim vas

  Like(0)Dislike(0)
 16. Doktori su samo ljudi. Po pitanju profesije ih ima jako dobrih ali i jako losih. Nije svaka njihova zacrtana u kamenu. Opasne greske nisu rijetke, a pogotovo nisu otporni na lovu od farmaceutske industrije koja kao ni svaka druga industrija nije otporna na korupciju i lose prakse.

  Like(0)Dislike(0)
 17. SISULJA PRAVA (. ) ( .)

  Kakvo cijepljenje, samo dojite djecu, nema boljeg obrambenog mehanizma za djecu !

  Like(1)Dislike(0)
 18. / \ / \
  ( . ) ( . )

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.