TROŠARINE: Litar goriva će poskupjeti najmanje 30 pfeninga po litru

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje formirao je u ponedjeljak u Mostar radnu skupinu koja ima rok od 15 dana da sačini sveobuhvatnu analizu i predloži izmjene i dopune seta zakona koji tretiraju akciznu politiku.

Kako je priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine, u radnoj skupni bit će članovi Upravnog odbora iz reda eksperata, resornih ministarstava i Uprave koji imaju rok od 15 dana da iznesu konkretne prijedloge za izmjenu seta zakona koji se odnose na ovu oblast.

Inače, Vlada FBiH dala ”zeleno svjetlo” povećanju trošarine za gorivo, pivo i cigarete što bi u konačnici dovelo do povećanja cijene spomenutih proizvoda.

Alternativna televizija objavila je kako je poskupljenje goriva od najmanje 25 pfeninga po litru epilog dogovora entitetskih premijera o sprovođenju reformske agende.

U usuglašenom prijedlogu koji su premijeri uputili Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje traži se povećanje trošarine za 15 pfeninga i cestarine za još 10 pfeninga po litru.

Dok će novac od cestarina završiti u blagajni javnih poduzeća koji održavaju i grade ceste, novac od trošarina do sada je išao u proračunsku potrošnju.

Alternativna televizija navodi kako su za sanaciju polupraznih entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja entitetski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić dogovorili uvođenje posebnih trošarina na pivo od 15 pfeninga po litri i 15 pfeniga po kutiji cigareta.

Ipak, najviše prašine podići će neočekivano visoke trošarine na gorivo čije povećanje bi se ekspresno moglo odraziti i na poskupljenje osnovnih živnotnih namirnica, tvrde u pokretu potrošača.

“Prvo će imati utjecaj na pad kupovne moći potrošača jel gorivo sudjeluje u svim djelovima prijevoza dobara”, smatra Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Banja Luka.

Dvadeset pet pfeninga neće biti konačno poskupljenje. Posebna trošarina i cestarina ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, tako da bi litar goriva mogao poskupjeti najmanje 30 pfeninga po litru.

Konačnu odluku o izmjenama zakona o trošarinama trebali bi dati zastupnici Parlamentarne skupštine BiH. Prije njih inicijativa mora dobiti suglasnost i članova Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

Bljesak.info

8 komentara

 1. nemaju više odakle krast pa onda opet po dzepu sirotinje.
  Sram vas bilo.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Majku vam j e b e m
  Zbog vase nesposobnosti uvijek mi placamo danak
  Ajmo svi na ulice dosta je bilo vise
  Govna nesposobna parzitska

  Like(0)Dislike(0)
 3. Sramota nad sramotama, jos malo pa ce litar goriva biti 8 maraka

  Like(0)Dislike(0)
 4. HRVATSKA DIKTATORSKA ZAJEDNICA

  Samo šuti i muči.
  70 godina komunizma u Hrvata bih.
  Treba proslaviti.
  Samo raubaciju novce kao najbogatiji šeici.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Sta ste se nabrijali,kao da je to nesto novo…uvijek ista shema,udri pi narodu…

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ma ija im jeben mater .lincine nista nerade a dobro zive.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Jebo me svak u grudama ako ikad vise izadjem na izbore

  Like(0)Dislike(0)
 8. Lako je poskupivati kada ne toce nikako imam susjeda koji radi u opcini majkemi moje neznam kada je svoje provoza auto jedino kada su svatovi neki ili na misu ma treba stati tomu vise na kraj treba ceste sve zatvoriti

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.