Tužiteljstvo BiH objavilo imena jutros uhićenih u Hercegovini

Po naredbi Tužiteljstva BiH, u Hercegovini je uhićeno osam osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin na području Ljubuškog.

Uhićeni su Ivan Kraljević (1955.) rođen u Sarajevu, Mate Jelčić (1953.) rođen u Ljubuškom, Slavko Skender (1955.) rođen u Mostaru, Stojan Odak (1969.) rođen u Čitluku, Nedjeljko Matić (1969.) rođen u Ljubuškom, Vice Bebek (1968.) rođen u Ljubuškom, Vinko Radišić (1961.) rođen u Čitluku, Dragan Miloš (1953.) rođen u Čitluku, svi državljani BiH.

Oni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kaznena djela.

Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, od travnja 1993. do ožujka 1994. godine.

Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sustavnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekt VIZ u Ljubuškom.

Zatočenici su u tom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba.

Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, zlostavljani, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozljede i nije im pružana adekvatna liječnička pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Taj predmet je kao predmet Kategorije dva u kojem je Tužiteljstvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužiteljstvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina, navodi se u priopćenju iz Tužiteljstva BiH.

Bljesak.info

3 komentara

 1. Vojna policija hvo-a je bila podjednako opaka prema svom narodu kao i prema drugima. Trebalo bi prikupiti sve podatke o nedjelima nad Hrvatima koje su u toku rata izvršili pripadnici VP HVO-a i procesuirati ih skupa sa njihovim nalogodavcima. U to vrijeme oni su bili gospodari života i smrti a pritom lišeni svake odgovornosti (ljudske, moralne i krivične) za svoja (ne)djela.

  Like(2)Dislike(5)
 2. baba lončaruša

  smart, da ti slućjno nisi sin od daiđe DŽevada Mlaće? Pa tako maltiš njegovim – hajvanskim jezikom.
  A šta je sa zloćinima ABiH nad Hrvatima?
  U Trusini, Gabovici, Maljinama, Bilošima, Buhinim Kućama, Uzdolu, Bugojnu, Varešu, Jablanici, Doljanima, Konjicu, Čelebićima, Goranima, Gradišini, Bogoševici, Gostovićima, Čapljini, Opličićima, Stanijevićima, Kvanju, Lokvama, Rodoču, Đikovini, Križančevu Selu, Dusini, Brajkovićima, Čuklama, Grahovčićima, Ovnaku, Šantićima, Gustom Grabu, Javoru…

  Od ukupno poginulih Hrvata 7 762, poturice su ubili 1051 hrvatska civila, a među nima 121 dijete.
  U njihovim logorima bilo je 14 444 hrvatska logoraša. Od kojih je 623 ubijeno, a 50 ih je ritualno pogubljeno.

  Što o tomu ne komentiraš, hajvanće jedno lojavo?

  Like(4)Dislike(1)
 3. Baba, ne seri!

  Like(1)Dislike(4)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.