Tužiteljstvo vodi istragu protiv 14 dužnosnika HVO-a i Herceg-Bosne

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmeturatnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu.

Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba, pišeDnevni list.

14 dužnosnika

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnikanekadašnje Herceg Bosne i HVOa.

Na listi se između ostaloga nalaze i imenaDarija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatimBrune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH,Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

S obzirom da je Dario Kordić prije nekoliko godina osuđen u Haagu za ratne zločine nad bošnjacima u Središnjoj Bosni kao i činjenice da Bruno Stojić čeka drugo stupanjskupresudu u Haagu treba kazati kako je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu za navodne ratne zločine koji nisu bili predmet procesa u Haagu.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima .

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imaoulogu u zločinima. I sam je Slišković strahovao od procesuiranja pa je odmah nakon rata pobjegao u Hrvatsku.

Isto je uradio i Ignac Koštroman, bivši glavni tajnik Herceg Bosne i HDZ BiH. Za njega se čak tvrdilo kako je haaškim istražiteljima koji su obrađivali slučaj Darija Kordića, Tihomira Blaškića, Ivice Rajića i nekih drugih visokih dužnosnika HVO iz Središnje Bosne odavao povjerljive informacije na štetu
spomenutih dužnosnika.

Napadi na Čavaru

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a.

Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavarakoji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja.

Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa
zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja.

Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne.

U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta.

(Dnevni list)

1 komentar

  1. A šta veliki vidja na to

    Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.