Tužiteljstvo zatražilo produljenje pritvora uhićenim Gruđanima u akciji ‘Lištica’

Pred Sudom BiH je održano ročište za produljenje pritvora osumnjičenima Zlatku Marijanoviću i Stanku Čolaku, kojima je Tužiteljstvo BiH stavilo na teret počinjenje kaznenih djela organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, a koji su uhićeni u akciji “Lištica”.

Postupajući tužitelj – Džermin Pašić tražio je produljenje pritvora za osumnjičene, koji su nedozvoljeno trgovali duhanom, a zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke i počinjenja novog kaznenog djela.

Braniteljice osumnjičenih – Nada Dalipagić i Irena Pehar su se protivile produljenju pritvora a iz razloga što postojanje dvojnog državljanstva nije razlog za bijeg te pri činjenici da osumnjičeni nemaju nikakvih poslova u Republici Hrvatskoj a ni nekretnina, nemaju uopće razloga za bijeg niti su to u mogućnosti obzirom da žive u BiH sa svojim obiteljima. Također su se protivile i drugim razlozima za produljenje pritvora jer su potpuno neosnovani.

Sud BiH u zakonskom roku odlučit će o prijedlogu Tužiteljstva BiH za produljenje pritvora osumnjičenima, odnosno o prigovorima obrane.

Podsjetimo, osumnjičeni su pod istragom zbog organiziranog kriminala, porezne utaje, nedopuštenog prometa akciznih proizvoda, nedopuštenog skladištenja robe i pranja novca, a radi pribavljanja enormne nezakonite imovinske koristi pojedincima i nanošenja štete proračunu BiH u milijunskim iznosima.