U akciji ‘Druker’ uz Ilićića uhićen i uposlenik tužiteljstva BiH (FOTO)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u petak su u operativnoj akciji ‘Druker’ slobode lišili dvije osobe zbog organiziranog kriminala i koruptivnih kaznenih djela.

Na području Sarajeva pripadnici SIPA-e slobode su lišili osobu inicijala M.S., uposlenik Tužiteljstva BiH, dok su na području Gruda slobode lišili Roberta Iličića.

U okviru ove akcije, pripadnici SIPA-e sinoć su izvršili pretrese objekata na šest lokacija na području Gruda, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH. Akciji ‘Druker’ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje. Aktivnosti po ovom predmetu intenzivno se nastavljaju, navedeno je iz SIPA-e.

Protiv osumnjičenog uposlenika Tužiteljstva BiH bit će pokrenut krivični i disciplinski postupak

Tužiteljstvo BiH uskoro će objaviti i puni identitet osumnjičenog protiv kojeg će biti pokrenut krivični i disciplinski postupak, a identitet u ovom trenutku nije otkriven, kako se ne bi ugrozile istražne aktivnosti koje se provode.

Kako je priopćeno iz ove instutucije, Tužiteljstvo BiH odlučno je da se suprotstavi svim oblicima zloupotrebe službene dužnosti i najstrože osuđuje nezakonito djelovanje svog uposlenika, koji će biti procesuiran i u krivičnom i u disciplinskom postupku.

Dodaje se kako je ova aktivnost rezultat dobre i odlučne suradnje Tužiteljstva BiH i SIPA-e, te da je Tužiteljstvo BiH poduzelo sve mjere osiguranja dokaza, kako navedeni osumnjičeni ni na koji način ne bi mogao ugroziti istragu koja se vodi.

grude-sipa-akcija4 grude-sipa-akcija3 grude-sipa-akcija2bljesak.info