U Aluminiju plaće redovne, obveze se izmiruju, dugovi smanjuju…

Revizorsko izvješće o poslovanju mostarskog Aluminija, koje je procurilo u javnost, donijelo je nagađanja kako bi tvornica mogla otići u stečaj. Međutim, u upravi to negiraju.
Unatoč činjenici kako se dugovi broje u stotinama milijuna KM u pogonima Aluminija pozitivno je raspoloženje. Tamo vjeruju u potpuni oporavak tvrtke, kaže su prilogu AL Jazeere.
U Aluminiju se radi dan i noć. Donedavni je pesimizam zamijenjen optimizmom.

“Situacija ove godine je puno drukčija. Mi smo i bez izvješća svjesni kako ovo ide naprijed. Za razliku od istog razdoblja prošle godine, kada smo imali sve račune blokirane, kada je blokada trajala 100 dana”, kaže Dinko Marić, član Nezavisnog sindikata uposlenika Aluminija.
Milijunska dugovanja

Aluminij duguje više od 115 milijuna eura. Od toga, više od 60 milijuna duga je za električnu energiju, ostatak pada na banke i dobavljače.
No, zaposlenici ukazuju na drugu stranu medalje, a to je poslovanje poduzeća u protekloj godini.

“Unatoč svemu, radnici Aluminija su zadovoljni jer je poduzeće u odnosu na prošlu godinu smanjilo ukupna dugovanja za nekih 5 milijuna eura. Prvo tromjesečje ove godine završeno je nakon dugo vremena s dobiti većom od 2,5 milijuna eura. Plaće se isplaćuju redovno”, javlja Ivan Pavković, reporter Al Jazeere.

Redovito se plaćaju računi, što je bitno Elektroprivredi. Dogovara se i reprogramiranje ogromnog duga za struju kako bi Aluminij mogao prodisati.

“Mi smo spremni, nadam se kako će to proći na Upravi. Otprilike šest mjeseci da te rate budu minimalne, to je iznos od nekih 200 tisuća maraka mjesečno. S tim kako je uvjet plaćanje tekućih računa i s time likvidnost Elektroprivrede neće biti upitna”, ističe Nikola Krešić, generalni direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB).
U Gospodarskoj komori Federacije BiH kažu kako Aluminij opterećuju ekonomska, ali i politička pitanja. U gašenje ne vjeruju.
Trajno rješenje vide u dogovoru federalne Vlade i Vlade Hrvatske, koje imaju 44, odnosno 12 posto vlasništva. Dvije Vlade trebaju naći strateškog partnera, smatraju u Komori.
“Tom strateškom partneru treba napraviti solidan i prihvatljiv ekonomski ambijent, kako bi uložio u Aluminij. I naravno treba se dogovoriti oko tog jednog izvora električne energije koji je jedan od ključnih čimbenika za poslovanje Aluminija”, ističe Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.
Povjerljivo revizorsko izvješće koje je procurilo u javnost nije sporno, ali jesu konotacije kako je Aluminij pred stečajem, poručuju iz Uprave. Slažu se i radnici.

“Najbitnije da su uposlenici na svojom radnim mjestima, redovno se izmiruju obveze i prema državi i prema radnicima. I da bi to u konačnici trebao biti interes države”, dodaje Dinko Marić.
Na naplatu ove godine stiže blizu 60 milijuna eura duga. Uz dogovore o reprogramiranju koji su na vidiku, ovdje su uvjereni kako će se izvući.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.