Da je planinarka, koju je poskok ujeo za vikend na području planine Prenj, hospitalizirana u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, a ne u bolnici u Mostaru, ishod možda ne bi bio isti jer je na vrijeme dobila serum.

Međutim, ono što je alarmantno jeste da u pojedinim bh. domovima zdravlja vlada nestašica seruma protiv ujeda zmije.

Planinarka je zbrinuta u bolnici u Mostaru, gdje je primila potrebnu terapiju i zasad nije životno ugrožena.

Na tržištu je sve teže doći do seruma te se savjetuje građanima dodatni oprez tijekom boravka u prirodi, pišu Nezavisne novine.

Sarajevski Dom zdravlja je jedan od domova u kojem seruma trenutno nema.

“Naša ustanova je trenutno u fazi nabavke seruma antiviperinuma (protiv ujeda europskih zmija), koji će biti distribuiran prema potrebama na terenu koje prati Higijensko-epidemiološka služba DZ KS. U prethodnom periodu službe nisu zabilježile dolazak pacijenata s ujedom zmije”, priopćili su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako navode pojedini mediji, u HBŽ-u su u potpunosti ostali bez seruma. Nadležni pojašnjavaju da su serum naručili još prije tri mjeseca kod farmaceutskog distributera, ali da još nije isporučen.
Iako su se zmije u zadnja dva mjeseca pojavljivale na raznim lokacijama širom Banja Luke, zasad nije bilo veće opasnosti po ljude.

“Tijekom ove godine u Službu hitne medicinske pomoći javila su se dva pacijenta s ujedom zmije. U oba slučaja radilo se o ujedu neotrovne zmije. Pacijenti su hospitalizirani na Kliniku za infektivne bolesti KC Banjaluka”, poručili su iz Doma zdravlja Banja Luka.

Dodaju da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog ujeda. Iz dvije banjalučke apoteke su rekli da seruma protiv ujeda zmija nemaju na stanju i da već godinama ovaj lijek ne naručuju.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here