U BiH je novac, osobito mladima, postao mjerilo i njime nemjerljivih stvari

Položaj većine mladih krajnje je nezavidan, a najbolji pokazatelj stanja su ankete koje se provode među mladima i koje pokazuju kako od 60% do 70% mladih želi napustiti BiH. To upućuje ne samo na to da je trenutačna situacija za njih jako loša nego i da perspektiva te očekivanja od budućnosti nisu ništa pozitivnije.

Poremećen sustav vrijednosti U vremenu u kojem živimo postali smo svjedoci kako je novac postao mjerilo i njime nemjerljivih stvari. Stručnjaci kažu – poremećen sustav vrijednosti. Pa i ne čudi onda što količinom novca kojom raspolaže mlada osoba ili u većini slučajeva novca kojom raspolažu njezini roditelji stječe popularnost u društvu i sredini u kojoj živi. Već dulje vrijeme i prohtjevi i zahtjevi djece prema roditeljima već od malih nogu sve su veći. Od brendirane odjeće, obuće, pa i čarapa, do najnaprednijeg mobitela i dobrog automobila. Koliko im je novac bitan te, da ga imaju, na što bi ga potrošili, reporteri Slobodne Europe pitali su mlade u USŽ-u. Je li novac postao mamac za suprotni spol i prijatelje te može li se njime kupiti sreća? “Nažalost, mislim da je novac u današnje vrijeme jako bitan. Bez novca, što se kaže, čovjek nigdje nije prispio. Mislim da su se baš zbog toga što je novac postao danas jako bitan izgubile neke životne vrijednosti. Danas je djevojkama i mladićima jako bitno ima li suprotni spol dobar mobitel, auto ili slične stvari”, kazala je mlada Bišćanka, prenosi Večernji ba.

Slično razmišlja i njezina prijateljica: “Danas je jako popularno da netko mora imati dobar telefon. Ignoriram takve osobe kojima je novac važniji nego ostale stvari u životu”. Ulaznica u društvo Mladić koji je sudjelovao u anketi kazao je kako je danas suvišno i govoriti koliko je novac potreban. “Teško je govoriti kako raspolažemo novcem kad teško općenito dolazimo do njega. Potreban nam je prvo za školovanje, potom putovanje da vidimo i doživimo nešto, da na neki način proživimo mladost kako treba. Razmišljamo možemo li uopće razmišljati o osnivanju obitelji i nekom pristojnom životu u BiH.

Zbog toga se mladi sve češće odlučuju na odlazak jer ovdje nemaju ono što im treba, nemaju ono što žele. Novac diktira i položaju u vlastitom društvu. Drugačije te i djevojke gledaju. Ako si bolje financijski situiran, imaš lakši pristup bilo kome i bilo čemu”, mišljenja je taj mladić.

4 komentara

 1. Ajmo jugonostalgičari, vakat vam je pljuvat po kapitalizmu.

  Like(0)Dislike(2)
 2. Jadna i bijedna današnja mladost, bez ideja i osobnosti. Svi su u novcima i automobilima dok ih to ne lupi po nosu. Ali svaka se škola plaća. Dajte se probudite mladosti, pjevajte, plešite, molit, družite se, volite… okanite se skupih, bezvrijednih krpica i budite sretnim. Zapamtite novcima i krpicama nećete kupiti sreću!!!!!!!

  Like(3)Dislike(0)
 3. Sve,ama bas sve ,se moze kupiti novcem!
  pa i zdravlje donekle. Zar nismo svi svjedoci
  .toga.
  Mladi to vrlo dobro znaju i tako se ponasaju,
  Novac je uvjek imao isto znacenje,samo nas pogled na njega se mijenja,, ….,……..

  Like(2)Dislike(1)
 4. Nije istina, ti si ocito premlad. Nikad se sreca nije mogla kupiti novcem, a pogotovu ne zdravlje. Ne daj Boze da se sam u to uvjeris, a svjedoci smo toga svaki dan. Samo pogledaj oko sebe. Ti još tako misliš a kad te život lupi nema toga novca koji ti može pomoći.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.