U BiH od svinjske gripe umrlo pet osoba, a 16 ih je oboljelo

U BiH je u ovoj godini preminulo ukupno pet osoba s potvrđenim virusom svinjske gripe, od čega dvoje u Federaciji, a troje u RS-u. Prema posljednjim podacima, u BiH je potvrđeno 16 slučajeva svinjske gripe, piše Večernji list BiH. U Federaciji je registrirano 11 slučajeva oboljelih, od čega je jedna osoba u teškom stanju, dok je u RS zabilježeno 5 slučajeva. Kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, nalazimo se u sredini razdoblja sezonskog javljanja gripe.

Nema epidemije

– Prema, do sada, prikupljenim podacima, ne možemo govoriti o epidemiji ove bolesti, s obzirom na to da broj prijavljenih oboljenja od ARI (akutne respiratorne infekcije) i ILI (oboljenja slična gripi), kao posrednih indikatora moguće pojave gripe u epidemijskim razmjerima, ne prelaze višegodišnje prosjeke, kazao je prim. dr. Željko Ler, voditelj službe za epidemiologiju ZZJZ FBiH, dodavši kako se čak ILI prijavljuju u gotovo dvostruko nižem broju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. – Sigurno je da gripe ima, što potvrđuje i nekoliko hospitaliziranih pacijenata na UKCS, kod kojih je bolest potvrđena i među kojima je, nažalost, u jednom slučaju bolest imala smrtni ishod. Drugi smrtni slučaj je zabilježen u KB Zenica. U svim ovim slučajevima je bila riječ o komorbiditetu nekog teškog kroničnog oboljenja/stanja i gripe, odnosno komplikacijama gripe, te su iz tog razloga hospitalizirani, kazao je dr. Ler. Iz ZZJZ su kazali kako nema mjesta za paniku.

Rizične skupine

Što se tiče oboljelih koji su smješteni na KCUS, iz PR službe kazali su nam kako je stanje nepromijenjeno u odnosu od prije nekoliko dana. Tako je u ovoj klinici hospitalizirano šest osoba kod kojih je potvrđen virus H1N1. Što se tiče pacijenta S. I. iz Zenice, kazali su nam kako se i dalje nalazi u teškom stanju. Od šefice Klinike za infektivne bolesti doc. dr. sc. Antonije Verhaz iz Klinike za infektivne bolesti UKC RS Banja Luka saznali smo kako se u ovom centru liječi ukupno 18 pacijenata sa sindromom gripe i svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja. Od toga je pet pacijenata s potvrđenim nalazom gripe A/H1pmd09. Prema riječima šefa Službe intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS, prof. dr. sc. med. Peđe Kovačevića u Službi se liječe pacijenti s teškim formama gripe koji imaju i komplikacije poput teških oblika upale pluća.

Od početka siječnja 2016. godine u ovu službu primljeno je i liječeno 16 pacijenata s teškim oblicima upale pluća od kojih je troje preminulo, a dokazana im je gripa A/H1pmd09.

Ti pacijenti pripadali su rizičnoj skupini za razvoj teške kliničke slike s komplikacijama (teška kronična oboljenja, starosna skupina i udružena oboljenja).

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.