U BiH potrebno uvesti zakon o zabrani fizičkog kažnjavanja djece

U prostoru edukacijskog centra Doma zdravlja u Mostaru održana je tribina na temu ‘Odnos prema fizičkom kažnjavanju djece u BiH – između tradicije i zakona’.

Predsjednica Podružnice psihologa Hercegovina, Tea Vučina, kazala je kako je ovo prva ovakva manifestacija, s ciljem da se nastavi i sljedećih godina.

“Pokušat ćemo obrazložiti stanje u Bosni i Hercegovini po pitanju fizičkog kažnjavanja i ponuditi neke smjernice koje su poželjne u odgoju i naglasiti zašto i dalje postoje neke sklonosti ka fizičkom kažnjavanju, te koja su to kriva vjerovanja i predrasude koja potpomažu da je ono i dalje prisutno u našem društvu.

Moja iskustva iz prakse su isto takva da je često potrebna edukacija roditelja po tom pitanju i važno je naglasiti da ta edukacija može dati rezultate u najvećem broju slučajeva”, istaknula je Vučina.

“Današnja tema je vezana za odnos prema fizičkom kažnjavanju djece, s jedne strane razmatramo tradicijski odnos, odnos našeg naroda prema ovoj ‘roditeljskoj tehnici’, a s druge strane odnos zakona prema fizičkom kažnjavanju”, naglasila je u izjavi za medije Maja Pandža, članica Podružnice psihologa Hercegovina.

Pandža je dodala kako se pod utjecajem UNICEF-ove Konvencije o pravima djeteta pojavila inicijativa da se u BiH, po uzoru na Hrvatsku i druge zemlje Europe, zakonom zabrani bilo kakvo fizičko kažnjavanje. Prema nekim najavama, spomenuti zakon trebao bi biti usvojen do kraja 2018. godine.

kaznjavanje-djece kaznjavanje-djece2 kaznjavanje-djece3

bljesak.info

1 komentar

  1. sve nesto nebitno,samo ekstremi ce nastetuti vlastitom djetetu,uvedute zakon o provjeri tajkuna a ne baviti se sporadicnim stvarima…od europe preuzumate sve nakaradno a sve pozitivno odbacujete…

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.