U BiH se moraju hitno riješiti kontroverze oko naziva jezika u obrazovanju

UNICEF u BiH traži hitno rješenje kontroverze u vezi s nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju.

Navode da poštivanje prava djece na obrazovanje ima ogromnu važnost za budućnost djece, kao i na razvoj njihovih zajednica i društva.

Imajući u vidu da službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulirani u Ustavu Bosne i Hercegovie, činjenica je da je Ustav BiH dio međunarodnog sporazuma koji je potpisan na četiri jezika od kojih je, navodi UNICEF, jedan bosanski.

”Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u presudi od 25. lipnja 2004. prepoznao “mogućnost jednakog korištenja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika ne samo pred institucijama BiH, već također i na razini entiteta i svih njihovih administrativnih jedinica, pri zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima kao i u javnom životu” je jedno od grupnih prava, zaštićeno, inter alia, članom II/4. u vezi sa čl. I/4, II/3.m) i II/5 – istaknuto je u priopćenju UNICEF-a.

Budući da nova školska godina počinje za dva mjeseca, UNICEF očekuje da vlasti nađu rješenje za službenu upotrebu jezika u obrazovanju.

To bi osiguralo, smatraju, poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu s opredjeljenjem koje je BiH potvrdila ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta.

Fena

2 komentara

  1. Još treba bosanski (izmišljeni) učiti.

    Like(0)Dislike(0)
  2. KaH disse:Eu me decepcionei um pouco com esta linha de longa durae7e3o da avon.Comprei o batom e a base, e ne3o cgehou nem perto do que promete..Mas a cor do gloss e9 uma grae7a!Beijokas!!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.