U BiH stiže tropski val

I građane BiH, sudeći po prognozama meteorologa i stručnjaka iz ove oblasti, te svjetskih meteoroloških stanica, očekuje pakleno ljeto s temperaturama i do 40 stupnjeva Celzijusovih i s izrazito dugim i sušnim razdobljima, koji bi mogli trajati i do mjesec dana.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Odbora za klimatske promjene BiH, kazao je za Nezavisne kako nas očekuje drugi udar – val vrućine koji će biti puno jači nego prvi, koji je prošao i prije službenog početka ljeta.

“Prognoze govore da je pred nama jedno vrelo ljeto. Prvi udar vrućine smo imali i prije službenog početka ljeta, gdje su temperature bile oko 35-36 stupnjeva, u narednim danima nas očekuje drugi udar s visokim temperaturama koje će ići čak i do 40 stupnjeva. Najtoplije u ovom mjesecu će biti pred kraj sljedećeg tjedna, kada će temperature danima biti konstantno visoke. Za ovaj mjesec je interesantno da samo šest dana ima uopće i mogućnost padavina”, kazao je Kuštrinović.

Dodaje da ovo nije ništa čudno jer je Europski odbor o klimatskim promjenama, čiji je i sam član, uradio istraživanje i izvještaj, kojim su na osnovu više parametara i dokaza najavili da će u ovom stoljeću sve više biti strašno vrelih ljeta, ogromnih količina padavina u kratkom vremenskom roku kao i dugih sušnih razdoblja, potencijalno sve u kratkom vremenskom razdoblju.

“Srednje dnevne temperature su kod nas dosta porasle u zavisnosti od mjeseca do mjeseca i za više od stupanj, a to je s meteorološke strane i kada uzmemo dugoročne prognoze ogromno”, navodi Kuštrinović.

On je kazao da dugoročna prognoza za kolovoz upozorava na veliku sušu i temperature koje bi trebale biti mnogo veće od prosjeka. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda navode da su dugoročne prognoze nezahvalne, ali potvrđuju riječi kolege iz Banjaluke o vrućinama koje nas očekuju.

“Od narednog tjedna nas očekuje dramatično povećanje temperature, na području čitave BiH, a posebno u Hercegovini, koja je standardno toplija od ostatka zemlje. Još jedna stvar koja je sigurna je da padalina neće biti u narednom razdoblju, u prvih 15 dana srpnja nema takve vrste osvježenja, osim pokoji potpuno zanemariv lokalni pljusak”, priopćili su iz FHMZ.

Iz domova zdravlja i liječničkih ordinacija kažu kako nemaju povećan broj pacijenata s tegobama nastalim od vrućine, ali upozoravaju građane da se pripaze i pridržavaju određenih pravila.

Zapadna Europa je pogođena ranim valom vrućine koja stiže iz Afrike i trajat će nekoliko dana.Od Portugala do Velike Britanije, preko Španjolske, Francuske, Belgije, Nizozemske, kao i na sjeveru Italije, temperatura narednih dana bi trebala dosegnuti oko 40 stupnjeva. S maksimalnim 41 stupnjom u Toledu, Španjolska je na čelu liste po vrućini i u stanju pripravnosti zbog opasnosti od požara. U Velikoj Britaniji željeznica planira smanjiti brzinu vlakovazbog deformacije pruga od vrućine.

Na sjeveru Europe, u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Finskoj, gdje je temperatura u ovo doba godine obično između 15 i 20 stupnjeva, narednih dana se očekuje 25 do 30.

Bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.