U FBiH na desetine centara za obuku džihadista

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u Srpskoj ne postoje organizirani paradžemati i centri za obuku džihadista, dok u Federaciji BiH ima na desetine takvih centara.

“U njima se radi edukacija i vrbovanje, što je sasvim dovoljno da se mogu nazvati centrima za obuku terorista”, rekao je Lukač za “Večernje novosti”.

On je naglasio da nema informacije da tamo vrše obuku sa oružjem, ali je dodao da to treba pitati druge policijske agencije.

Lukač je podsjetio da se u BiH dogodilo više terorističkih akata, te da je pitanje vremena kada će se ponovo dogoditi.

“Jedino je pitanje – kada i gdje. BiH je po stanovniku dala najviše džihadista od bilo koje druge europske zemlje. Evidentirali smo mnogo pripadnika vehabijskog pokreta i držimo ih pod kontrolom i pratimo njihovo kretanje”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da sve vehabije nisu teroristi, ali i da svi teroristi jesu vehabije.

“To je simptomatično i na to moramo obratiti pažnju.U cijelom okruženju, u Europi borba protiv terorizma se mora podići na viši nivo. Svi u punom kapacitetu u to moraju da se uključe, pa i građani svojim saznanjima, da bi spriječili neki teroristički akt”, istaknuo je Lukač.

Govoreći o identificiranju napadača na premijera Srbije Aleksandra Vučića prošle godine na komemoraciji u Potočarima, Lukač je naveo da je MUP Republike Srpske identificirao određen broj osoba i da je tražio podatke i pristup njima.

“Nisu nam dopstupni jer se nalaze na području FBiH. Kada nadležni za tu istragu nisu ništa uradili, mi smo Specijalnom tužilaštvu podnijeli izvještaj protiv šest osoba za pokušaj ubojstva, ugrožavanje sigurnosti i druga kaznena djela”, naveo je Lukač.

Lukač je naglasio da bi oni zbog toga morali biti saslušani i procesuirani, ali pošto nisu dostupni MUP-u Republike Srpske, očekuje da nadležni sa razine BiH dovedu istragu do kraja, prenosi Srna.

2 komentara

  1. Ako nisu sve vehabije đihadisti bitice samo nek nasi sute i rade za svoje interese

    Like(0)Dislike(0)
  2. Prvo se zavrsi osnovna pa srednja pa onda fakultet

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.