U Federaciji blokirano 50.195 računa

Financijsko-informatička agencija (FIA) je upoznala nadležne institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine s uočenim anomalijama u Jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata FBiH.

Ova je agencija 1. rujna 2017. godine omogućila da podatke iz Jedinstvenog registra računa poslovnih subjekata Federacije BiH (JRR) mogu koristiti predstavnici institucija, organizacija, poslovnih subjekata i drugih zainteresiranih strana.

Zaključno s 10. listopada ove godine, prema podacima dostavljenim od strane banaka u FBiH, u JRR-a je registrirano 99.008 poslovna subjekta sa 195.407 računa, od kojih 23.851 poslovnih subjekata s 50.195 blokiranih računa.

Broj blokiranih poslovnih subjekata do 1. siječnja 2017. godine iznosi: 23.091 odnosno 48.625 blokiranih računa što znači da broj blokiranih poslovnih subjekata od 1.1.2017. godine je 760 s 1.543 računa.

U inicijalnom JRR-u dostavljeno je 11.628 računa s greškom koji nisu ušli u Registar, ažuriranjem podataka od strane banaka 1.10.2017. godine broj računa koji nije ušao u Registar je smanjen na 2.734 računa. Uočeno je i da postoji 1.672 poslovnih subjekata sa 3.027 računa koji imaju aktivan glavni račun i jedan ili više blokiranih računa.

Provođenjem kontrola, uočeno je da su u JRR evidentirana 153 poslovna subjekta sa 619 računa za stečaj i neki drugi račun, a prema odredbama Zakona o stečajnom postupku definirano je da “danom otvaranja stečajnog postupka gase se računi stečajnog dužnika i prestaju prava osoba koje su bile ovlaštene da raspolažu imovinom stečajnog dužnika na tim računima”, da će “stečajni upravnik otvoriti nove račune stečajnog dužnika i odrediti osobe koje će biti ovlaštene da raspolažu sredstvima na tim računima”, kao i da će se “sredstva s ugašenih računa prenijeti na nove račune”.

Uvidom u JRR dva i više računa organizacionih dijelova evidentirano je u 76 poslovnih subjekata s 2.740 računa, a prema odredbama Zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH iz 2015. godine stoji da ”kod jedne ovlaštene organizacije poslovni subjekt može imati otvoren samo jedan račun za redovno poslovanje u KM i po jedan račun za svaki organizacijski dio”.

Više računa za redovno poslovanje u JRR-u je evidentirano u 138 poslovnih subjekata s 2.677 računa što je također u suprotnosti s odredbama Zakona o unutarnjem platnom prometu.

Kontrolom računa financijske konsolidacije (“F” vrste računa) s uvjetom da poslovni subjekt posjeduje financijsku konsolidaciju i drugu vrstu računa aktivnu ustanovili smo da postoje četiri poslovna subjekta u FBiH s 11 računa.

U JRR nalazi se i 369 poslovnih subjekata sa 1.161 računom koji su označeni kao nerezidenti s neodređenim Jedinstvenim identifikacijskim brojem, priopćeno je iz Financijsko-informatičke agencije (FIA).

Fena

3 komentara

 1. I moj je blokiran,pa šta.Kad im dodije blokada računa onda neka ga izgase naj pametnije.

  Like(0)Dislike(0)
 2. Moj nije blokiran i neću im dozvoliti da bude. Uvjek ću im biti barem kunu u plusu da me ne mogu derati zateznim kamatama i kojekakvim ovrhama, blokadama i sl. Kredit neću uzeti, a to je za njih najveće zlo. Udržili su se s vlasti da bi nas pljačkali, ali poslovat ću s njima samo onoliko koliko moram i ni trunkice više. Ne treba mi niihov novac, ne dam im svoj novac i točka. To je jedini otpor koji možemo poduzeti prema bankama i bankarima. NE IDITE U MINUS na karticama, ne dižite kredite, plaćajte gotovinom. Kad Vam plata legne na račun odmah je uzmite u cjelosti. Jedino ih na ovaj način možemo otjerati jer oni ne mogu živjeti od provizija za vođenje računa. Njihov profit su lihvarske kamate.
  Ne dajte da vas pretvore u roblje.

  Like(3)Dislike(0)
 3. Bravo Mrki, sve potpisujem👍

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.