U Grudama obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Udruga dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj u suradnji s lokalnim Domovima zdravlja, i ove je godine obilježila Svjetski dan šećerne bolesti. Članovi ove Udruge građanima su besplatno mjerili razinu šećera u krvi, te su im dijelili promotivne materijale s informacijama o dijabetesu, njegovoj prevenciji, zdravom životu te ranom prepoznavanju i sprečavanju bolesti.

U Grudama Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je ispred trgovine DM, od 9 do 12 sati. Razinu šećera u krvi i krvni tlak izmjerilo je 68 žitelja općine Grude.

Tijekom današnjeg dana u prostorijama Udruge u Grudama također možete izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak.

Iste akcije održane su u Širokom Brijegu, Posušju i u Ljubuškom. Tijekom mjerenja šećera u krvi ukupno je otkriveno četvero dijabetičara, i to po dva u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Večeras u 19 sati, u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg na Trgu Gojka Šuška biti će upriličeno predavanje na temu šećerne bolesti. Predavači će biti:
– doc. dr. Irena Sesar, predstojnica Klinike za očne bolesti
– prim. dr. Srećko Miličević, spec. obiteljske medicine
– dr. Marijana Musa, spec. obiteljske medicine
– mag. nutr. Nevena Pandža, nutricionistica

Poseban gost na predavanju: Klapa „Diva“, Široki Brijeg

Prema neslužbenim procjenama Udruge dijabetičara ŽZH, na području ove županije evidentirano je 4.500 dijabetičara, a smatra se da ih još toliko ima, no da nisu još otkrili bolest. Udruga dijabetičara ŽZH trudi se pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu (trakice, pomagala) svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata.

grude-online.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.