U Grudama treća predstava u dva tjedna, igrali i “Rodijaci”

Ljubitelji kulture u Grudama došli su protekloga petka na svoje. U kinodvorani Grude igrali su “Rodijaci”, predstava rađena prema kolumnama legendarnoga Petra Miloša u izvedbi dvojice velikana hrvatskog glumišta u BiH Velimira Njirića Pšeničnika i Mire Barnjaka.

Ovo je u kinodvorani Grude treća predstava u dva tjedna. A “Rodijaci” su zaintrigirali žitelje Gruda, posebice one koji su davnih dana otišli trbuhom za kruhom, ali kojima u tuđini često suza zaiskri za rodnim krajem.

– U Njemačkoj sam godinama i slušam mlade koji govore da je dom tamo gdje su kuća, posao…, a za nas koji smo odlazili u onim teškim, režimskim vremenima, dom je bio tamo gdje je srce. Bliži mi se mirovina i planiram se ovdje skrasiti i pričati “rodijačke” priče, a, vjerujte, ima ih, kako mojih tako i anegdota drugih Hercegovaca u Njemačkoj, govori nam jedan grudski gastarbajter koji ovih dana u povodu blagdana boravi u Hercegovini i koji je gledao “Rodijake”, a već iduće godine mogao bi se zauvijek vratiti u blizinu rijeke Matice, jezera Krenica, mističnih grudskih stećaka, gomila i drugih znamenitosti po kojima je ova općina poznata.

Pokojni Petar Miloš, dok je pisao “Rodijake”, dao im je punu intelektualnu dubinu.

– Pojam “rodijaci” nema samo biološku dimenziju nego i sociološku, gdje rod (gens) podrazumijeva elementarnu jezgru društvene organizacije. “Rodijaci” nose u sebi čitav moralno-vrijednosni sustav. Kad se za nekoga kaže da je “rodijak”, onda se pod tim podrazumijeva čovjek s jakim rodbinskim i zavičajnim vezama koji taj oblik društvenog odnosa nadređuje čak zakonima i propisima država, piščeve su riječi.

Gruđani vjeruju da će se kontinuitet kvalitetnog i zanimljivog sadržaja u ovom mjestu nastaviti i ubuduće.

VL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.