U kojoj županiji su najplaćeniji zastupnici?

Zastupnici Skupštine Unsko-sanske županije među najplaćenijim su političarima u Bosni i Hercegovini, podatak je Centara civilnih inicijativa (CCI).

Navode da paušal, koji nakon smanjenja od 200 KM, krajem prošle godine, iznosi 1.800 KM i koji primaju oni koji nisu zaposleni u Skupštini, veći je nego i u jednoj drugoj zakonodavnoj instituciji u zemlji, uključujući i entitetski i državni nivo. Taj iznos prima 20 zastupnika.

Deset zastupnika je zaposleno i primaju punu plaću od Skupštine, u visini od 2.300 do 3.000 KM, bez ”minulog rada” i bez dodataka. U toj skupštini se, naglašavaju, još naplaćuje svako prisustvo sjednicama ili skupštinskim radnim tijelima. Iz CCI-a navode da zastupnici Skupštine Zeničko-dobojske županije, nakon jednoglasno donesene odluke, ne primaju plaću za svoj angažman u Skupštini, uključujući i rukovodstvo, a paušal im iznosi 716 KM.

Ti podaci analiza su CCI-a koju su proveli za devet mjeseci rada Vlade i Skupštine USŽ-a, priopćeno je iz CCI-a. Monitoring je pokazao i da se promjena Vlade USŽ-e pozitivno odrazila na rezultate Skupštine. U srpnju i kolovozu, navode, Skupština je na sjednicama donijela isti broj mjera kao i od početka godine. No, bez obzira na to, ističu, nije bilo moguće amortizirati loše rezultate iz prve polovine godine.

‘’Tempo rada iz srpnja i kolovoza pokazuje pravi put za respektabilne rezultate koje treba iskombinirati s pravilnim fokusom odnosno s koncentriranjem na ključne probleme građana i njihovo rješavanje sistemskim mjerama. Koje, u dosadašnjem radu Skupštine, nisu zauzimale potrebno mjesto’’, kazali su iz CCI-a.

Skupština USŽ je, dodaju, jedna od najproduktivnijih županijskih skupština (samo Skupština Županije Sarajevo ima veći obim razmotrenih mjera), ali je u ključnom poslu jedne zakonodavne institucije, usvajanju zakona, rezultatom ostvarenim u prvih devet mjeseci na dnu županijske ljestvice.

U vezi s rezultatima rada Vlade, tvrde da su najlošiji u proteklih šest godina. Produktivnost Vlade USŽ, ističu, kontinuirano pada od 2012. godine, kada je broj razmotrenih mjera, u prvih devet mjeseci te godine iznosio 917 i bio za 35 posto veći od broja mjera razmotrenih u prvih devet mjeseci.

‘’Za razliku od drastične promjene koju je smjena Vlade prouzročila kod Skupštine,na rezultate rade Vlade ona je imala mnogo blaži efekat’’, naglašavaju iz CCI-a u današnjem priopćenju.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.