U Marića gaju održana tradicionalna likovna kolonija

“Ovaj živopisni prostor Agroturizma Marića gaj idealno je mjesto za likovnu koloniju”, kazao je Antun Boris Švaljek, profesor na širokobriješkom ALU, sudionik likovne kolonije “Fra Mirko Ćosić”. Švaljek je, uz Stjepana Skoku, dekana ALU na Širokom Brijegu, bio i mentor na ovoj likovnoj koloniji, što ju je šesti put organizirala udruga za očuvanje baštine Hercegovine “Slika i riječ”. Zatekli smo Švaljeka ispod jedne murve u Marića gaju kako dovršava sliku “Rajski vrt sv. Franje”. Ostalih 11 sudionika ove likovne kolonije bilo je raspoređeno na širokom i živopisnom prostoru etno-sela, s mnoštvom motiva za slikare.

“Vrijeme se smilovalo i omogućilo studentima treće i četvrte godine ALU da se na najljepši način likovno izraze. Nastalo je nekoliko radova koji se mogu naći na stalnom postavu buduće zaklade i galerije u spomen na redovnika i slikara fra Mirka Ćosića”, naglasio je Antun Boris Švaljek.

Zadranka Nikolina Đerđa, studentica ALU, dovršavala je portret preminulog slikara Franje Primorca. “Ovo je prva kolonija u spomen na fra Mirka Ćosića bez Franje. Sad je na slici ponovno s nama”, kazala je Nikolina. Slikar Franjo Primorac bio je nadahnuće i Anđelku Mikuliću.

“Franjo Primorac je osoba od posebnog formata, uvjeren sam kako će biti nadahnuće i drugim umjetnicima”, riječi su kipara i slikara Anđelka Mikulića.•

image

Vecernji.ba

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.