U Mostaru se pokreće Studij arhitekture i urbanizma

Na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru od akademske 2017./18. godine otvara se Studij arhitekture i urbanizma.

Na predstavljanju programa novog studija dekan Građevinskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivan Lovrić kazao je kako ta ideja nije ranije realizirana iz razloga što to nisu dopuštali ekonomski i kadrovski uvjeti.

– Do 2008. ključni problem su bili prostorni kapaciteti. Par godina ranije krenula je ‘Bologna’, te posljedično novi zakoni, statuti, pravilnici, integracija, smanjenje financiranja iz proračuna, tako da su značajnije pripreme krenule prije tri godine – objasnio je Lovrić.

Trebalo je osigurati i potporu fakulteta iz Hrvatske (Zagreb, Split i Osijek) koji izvode studij arhitekture, a posebice Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba koji je sigurno u kadrovskom pogledu najpotentniji, dodao je.

Po njegovim riječima, otvaranjem Studija arhitekture i urbanizma nastojat će se zadovoljiti potrebe okoline za tim kadrom s obzirom da u ovom trenutku Sveučilište u Mostaru, kao ni sveučilišta u bližem okruženju, ne obrazuju arhitekte i urbaniste.

– Državne, entitetske, a posebice županijske i općinske institucije, traže spomenute kadrove i zbog čega se često dolazi do kompromisnih rješenja, odnosno zapošljavanja kadrova koji svojim znanjem i naobrazbom nisu sposobni za rješavanje problema arhitektonskog i urbanističkog inženjerstva – istaknuo je dekan Lovrić.

Plan i program Studija arhitekture i urbanizma bit će sadržajno kompatibilan s drugim studijima kako bi se omogućila razmjena i mobilnost studenata, a koncepcija i provedba nastave je potpuno prilagođena Bolonjskom procesu.

Na prvu godinu Studija arhitekture i urbanizma bit će upisano 30 studenata, a cijena jedne godine studiranja je 3000 maraka.

Dekan Lovrić kaže kako vlada veliki interes za ovaj studij kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjedstvu te da će njegovo pokretanje zasigurno pridonijeti ugled i status koji Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Naglasio je kako se mostarski Građevinski fakultet dosad pokazao i dokazao u području građevinarstva kao relevantan i kvalitetan partner i javnom i privatnom sektoru u rješavanju, često i najzahtjevnijih inženjerskih projekata i studija.

Podsjetio je da je Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru već godinama član Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Mostar).

Istaknuo je kako je taj fakultet, kao fakultet u osnivanju Studija arhitekture i urbanizma, prihvaćen i kao članica Udruge hrvatskih studija arhitekture i urbanizma (UHSAU) uz fakultete iz Zagreba, Splita i Osijeka.

1 komentar

  1. Kad će studij
    PIŠANJA UZ VJETAR i ISPIJANJA BEVANDE

    Toliko ludih smjerova a nigdje kvalitetnog i stručnog kadra od kojih bi studenti mogli nešta naučiti. Što više smjerova, što više studenata i što više uplata, koga briga za kvalitetu. Mostar trenutno ima HIPERPRODUKCIJU diplomaca, uglavnom drštvenih smjerova koji kad završe ni sami ne znaju šta su završili i koja je njihova radna sposobnost.
    Dajte malo se uozbiljite. Posvetite se prirodnim i infrmatičkim znanostima, privrednim strukama i sl. Smanjite malo ekonomije, filozofije, pedagogije, politologije i sl. fakultete gdje posao možete naći samo putem veze u POLITICI.

    Like(4)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.