U Neumu iznesena četiri zaključka o Hrvatima u BiH

”Kroz povijest bh. Hrvati su aktivno doprinosili europskim vrijednostima, posebice u vrijeme humanizma i renesanse, kada su hrvatski mislioci bili pokretači kulturnog, znanstvenog i intelektualnoga razvoja Europe”, iznio je prvi zaključak organizator znanstvenog skupa u Neumu, član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Naime, znanstveno-stručni skup “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?” završen je usvajanjem nacrta zaključaka, koji će sljedećih dana biti pretočeni u konačan oblik.

U drugom zaključku navodi se kako bh. Hrvati imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim njegovim sastavnicama u kulturološkom, jezičkom i nacionalom smislu, koji je nedvojbeno utemeljen na “europskim vrijednostima”.

Stabilnost, održivosti i daljnji razvoj Bosne i Hercegovine izravno su povezani s njezinim napretkom na europskom putu, navodi se u trećem zaključku.

”Pri tom je nužno imat punu svijest o svim unutarnjim i vanjskim izazovima kojima je izložena Bosna i Hercegovina upravo na tom europskom putu”, dodao je Čović.

Konstitutivnost kao temeljna odrednica države BiH, verificirana i Ustavom BiH, stoji u četvrtom zaključku, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremen Europe.

Ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Europe i svijeta te višenacionalnoga karaktera BiH, kao države tri nacije koje uz etnokulturne imaju jasno određene i jasno definirane političke identitete.

”Ovaj znanstveno-stručni skup početak je procesa koji će se nastaviti kroz nastavno stručno istraživanje i djelovanje svih sudionika skupa i sljedeće godine, kada ćemo se ponovo okupit kao hrvatska akademska, politička, stručna elita u cilju praćenja i provedbi danas usvojenih zaključaka i definiranje pomaka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkoga života u BiH”, poručio je Čović.

Po njegovim riječima, organizacijska tijela skupa sljedećih sedam dana izradit će konačan popis zaključaka u koji će biti ugrađeno sve ono značajno što se iskristaliziralo u dvodnevnoj raspravi.

Konačna lista zaključaka bit će uvrštena u zbornik radova znanstveno-stručnog skupa “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?”.

Bljesak.info 

2 komentara

  1. Eto, dragi Hrvati sad je sve riješeno!

    Like(1)Dislike(1)
  2. Svi se zaključci mogu svesti pod jedan : jadni ti su oni!

    Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.