U ponedjeljak počinje nastava u ŽZH: 958 učenika kreće u ‘devetogodišnju’

U ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine, u svim osnovnim i srednjim školama na području Županije Zapadnohercegovačke počet će nastava te će učenici nakon tri tjedna pauze zbog zimskog odmora ponovno nazad u klupe.

No, po prvi puta u ovoj školskoj godini u klupe će sjesti 958 učenika, polaznika prvog razreda devetogodišnjeg obrazovanja. Prošlo godine u prvi razred ‘devetogodišnje’ pošlo je 885 učenika, što je ohrabrujući podatak s obzirom da ŽZH posljednjih nekoliko godina bilježi negativan trend kada je u pitanju broj učenika.

‘Devetogodišnja škola’ u ovoj županiji traje kraće tri mjeseca u odnosu na ostale županije, a roditelji plaćaju udžbenike po punoj cijeni iako im djeca u školu idu samo jedno polugodište.

Učenici imaju maksimalno 20 školskih sati tjedno, a sat im traje 35 minuta. Organizacija nastave ovisi o ravnatelju i upravi škole, no poželjno je da prvašići idu u prvu smjenu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

 1. Mogli ste se malo potrudit pa napisat koliko je prvačića na razini općina u ZZH. Da vidimo kako nam Grude stoje.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Ma slabo je u nas djece, zenske je cuvaju bezzz kome brate mili dajte nam, nismo sugavi

  Like(0)Dislike(0)
 3. puno godina bolje bi bilo da idu 6 godina
  a ostalo negdje na specijalizaciju kad izađu iz škole da znadu
  nešto da rade brate mili…

  Like(0)Dislike(0)
 4. “Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Helena Lončar nam je tijekom jučerašnjeg razgovora kazala kako će najviše prvašića biti u osnovnim školama u Širokom Brijegu, njih 302, zatim slijede tri osnovne škole općine Ljubuški s 272 prvašića, Posušje s 218 te Grude s njih 166.”

  Like(0)Dislike(0)
 5. ma slabo se u grudama ljudi tucaju ne znam sta je ovo pa siroki duplo vise dice nego u grudama a prije 40 godina grude i ljubuski bili uvjerljivo prvi sto se broja stanovnistva tice
  ajde sad ce uskrs pa ce bit tucanja

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.