U Posušju propada remek-djelo: Koliko će most izdržati nebrigu institucija?

Država dosada nije pokazala ozbiljno zanimanje za očuvanje graditeljske baštine. U Posušju propada remek-djelo klesarstva – kameni most iz vremena Austrougarske. Vrijeme je učinilo svoje – korito rijeke je presušilo. No, koliko će još dugo most izdržati nebrigu institucija?

Most je na rijeci Ričini – iako Ričine više nema. Gradili su ga posuški klesari. Iz obližnjih kamenoloma dovlačili su kamen i napravili remek-djelo po projektu nepoznate osobe.

“Ni u franjevačkim knjigama nema informacija koja Bosanka i zašto ga je izgradila”, priča studentica arheologije Josipa Penava. Navodi da je most izgrađen 1936. te da je srušen za vrijeme Drugog svjetskog rata i ponovno obnovljen 1946.

Nebriga, ali i zub vremena učinili su svoje. Kako je kazao Ante Begić, predsjednik Turističke zajednice ZHK-a, podružnica Posušje, ispred Turističke zajednice i Općine Posušje u nekoliko navrata su slali projekte vezane za njegovu obnovu na razini Federacije i u Hrvatsku, ali da sredstva nisu uspjeli dobiti.

Aktivisti jedini štite most od propadanja. Brinu i o okolišu – nekropolama u neposrednoj blizini. Bez zalaganja planinara – ne bi ni bilo planinarske staze koja počinje upravo na mostu.

Mario Bonić predsjednik je Planinarskog društva Pločno. Kaže kako su članovi gostujućih planinarskih društava oduševljeni.

Svi će se složiti – krajnji je rok za njegovu obnovu – no bez zaštite države – sve je uzalud – izgubit ćemo spomenik graditeljske baštine.

Bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.