U Posušju svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

Dostojanstveno i svečano obilježen je još jedan Dan branitelja općine Posušje. Svečanost je započela euharistijskim slavljem u crkvi Bezgrešnog Začeća BDM u Posušju koje je predvodio fra Ivan Landeka uz koncelebraciju don Joke Blaževića i fra Mladena Vukšića. Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stijegovima koji su nosili posuški srednjoškolci do Trga hrvatskih branitelja uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH. Zanimljivo je spomenuti da je tijekom svete Mise, ali i mimohoda  posuškim ulicama gorjela svijeća koja je posvećena na vojnom hodočašću u Lourdesu, a koja će dio ove svečanosti biti i ubuduće.

 

Na Trgu je svečanost započela intoniranjem himne svih Hrvata, minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima, te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem, a koje su položili i zapalili općinski načelnik Branko Bago, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga BiH. Molitvu za poginule i nestale branitelje izrekao je posuški župnik i dekan fra Mladen Vukšić.

 

Na svečanoj akademiji koja je uslijedila u posuškoj kinodvorani općinski načelnik Branko Bago je kazao kako je ovo dan kada se želimo dostojanstveno prisjetiti Domovinskog rata, svih patnji, stradanja, ali i uspjeha u obrani i pobjedi. „Nažalost, brojne su nepravde trenutno aktualne, kao što su pravosudni progoni naših zapovjednika, branitelja, naših Haških uznika. Stoga radimo na tome da medijska, politička, pravosudna i sva ostala haranga na HVO i Herceg – Bosnu prestane, svatko od nas na svome području i na svoj način. Potrebna nam je pozitivna memorija o Domovinskom ratu, potrebni su sati povijesti u našem nastavnom programu, potrebna je molitva za sve mrtve i žive branitelje i njihove obitelji,“ kazao je Bago. Pozvao je i da nam događaji iz prošlosti budu pouke, a ne razlozi za svađe i rasprave, i da nam konačno mudrost i hrabrost iz devedesetih godina prošloga stoljeća budu primjer kako se u kritičnim trenutcima dogovara i djeluje. „Narodi koji zaboravljaju svoju prošlost, nemaju budućnost. Čuvajmo jedinstvo, čuvajmo lijepe i časne uspomene na Domovinski rat, jer on je i bio častan i mi branitelji smo bili i ostali ponosni na njega“, kazao je Bago.

 

Vladimir Šoljić, predsjednik HZHB i bivši ministar obrane Hrvatske Republike Herceg – Bosne je kazao da ga za Posušje vežu posebna sjećanja –  na teška, ali časna vremena. „Upravo je u Posušju bilo ministarstvo obrane gdje su planirane i počele operacije pobjedonosne od Kupresa preko Oluje do Maestrala. Mi smo u ovaj rat ušli kao David protiv Golijata i to se najbolje vidjelo na Pologu kada su žene, djeca i starci stali pred silo naoružanje tadašnje vojske. Ipak, najmoćnije oružje koje smo mi imali je bila spremnost na borbu i zajedništvo. Ima li toga danas u dovoljnoj mjeri, zapitajmo se sami,“ kazao je Šoljić. Čestitao je Posušju jer su uspjeli napraviti jedan model organizacije obilježavanja obljetnica koji će zasigurno biti prihvaćen na razini hrvatskog korpusa u Bosni i Hercegovini. „Mi se ne trebamo dijeliti. Najbolji primjer je ovakav, neka ovaj primjer ide prema gore do najviše razine Hrvata u cijeloj Bosni i Hercegovini,“ kazao je Šoljić.

 

Obilježavanju Dana branitelja općine Posušje nazočili su  Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge poginulih i nestalih branitelja HVO-a HB, Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata HVO-a HB, Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO- a Herceg – Bosne, brigadir Zdravko Rezo, načelnik Ureda načelnika Zajedničkog stožera OS BiH i Mladen Begić, ministar branitelja ZHŽ.

Povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatski narodni sabor i Veterani HVO-a objavili su prigodni video koji je prikazan na svečanoj akademiji. U animiranom zemljovidu, u trajanju od 15 minuta prikazan je tijek rata u BiH kronološkim slijedom, s posebnim naglaskom na ulogu HVO-a.

Nakon svečanog djela, na Trgu hrvatskih branitelja nastavilo se druženje branitelja i gostiju.


6 komentara

 1. Dan branitelja a branitelji otisli trbuhom za kruhom…

  Like(1)Dislike(1)
 2. samo parade,još fali parada pedera

  Like(2)Dislike(2)
 3. ma svugdje isto u prvom planu političari i ono malo branitelja koji se nisu ubili ni umrli niti su otišli trbuhom za kruhom

  Like(3)Dislike(1)
 4. Tuga i jad.TITAN je u prvom planu.Posušje na što spade.

  Like(0)Dislike(3)
 5. Ma tako je

  Like(1)Dislike(1)
 6. ŠTA SE TO DEŠAVA SA NAŠOM CRKVOM???
  POŠTOVANA REDKCIJO,NE ZNAM KAKO DA ISKAŽEM SVOJE NEZADOVOLJSTVO KAD ,SVAKODNEVNO GLEDAM NA RAZNIM PORTALIMA, PA DANAS I NA OVOM ,POŠTOVANOM I UVAŽENOM,KOREKTONOM PORTALU,NEKO DERNEČKO SLAVLJE ,U ČAST ONIMA KOJIH VIŠE NEMA ,A POGINULI SU U SKORAŠNJEM VJERSKOM-KRVOLOČNOM OBRAČUNU IZMEĐU OVIH BALAKANSKIH PODIJELEJNIH RELIGIJA,A UVIJEK U SLUŽBI VLADAJUĆEG EVROPSKOGH I AMERIČKOG KAPITALA KOJI NAS SVAKODNEVNO OROBLJAVA I ŠALJE U NEIZVJESNU SUTRŠNJICU.. PA UVIJEK OVAKVE CEREMONIJE UPRILIČUJU SE ,ZNA SE , UZ PRISUSTVO NAKIČENE ,ZAKIČENE ,OBOGAČENE, HIPOKRITSKE ZLOČINAČKE CRKVE ,ČIJI SU SLJEDBENICI SVAKIM DANOM SIROPMAŠNIJI , A CRKVA ,KAO UZOR ISPOSNIŠTVA ,BIVA SVE BOGATIJA I SVE BEZBRŽNIJA ZA SVOJU PASTVU,KOJA SE SA SVOJIM CEREMONIJALNIM TEATROM USLIKAVA ,A JOŠ JUČER JE TE MRTVE ,NAGOVARALA DA UZMU PUŠKU I UBIJU ONOG TAMO DRUGOG I DRUGAČIJEG,NE OBAZIRUĆI SE NA POSTULATE KATOLIČKE VJERE I VJEROVANJA , DA UBIJANJE ČOVJEKA ZNAČI DIZANJE RUKE NA BOGA ,JER JE SVAKI ČOVJEK,PO KATOLIČKOM ,N AJVAŽNIJEM POSTULATU ,STVOREN NA SLIKU I PRILIKU BOGA. PA UBIJANJE ČOVJEKA ZNAČI SMRTNI GRIJEH. TO JE ,JEDNOM PRILIKOM PONOVIO I POKOJNI ,ZAGREBAČKI BISKUP ,KUHARIĆ, ČUVŠI ZA LOGORE DRETELJ , GABELU I HELIODROM I ZLOČINE KOJI SE TAMO DEŠAVAJU PA NIJE MOGAO ODTRPITI DA SE JAVNO OČITUJE ,GLASNO I JASNO,UPRAVO OVOM DEFINICIJOM KRŠĆANSKOG POSTUILATA ,VJERE I VJEROVANJA.
  PA TA NAŠA CRKVA ,SVAKODNEVNIM SVOJIM RADOM I PONAŠANJEM SE PREDICIRA KAO NEKA DINASTIJA ,KOJA IMA PRAVO NA SVE , PA I NA ZGRTANJE OVOZEMALJSKIH BOGATSTAVA ,UGODAN I LAGODAN ŽIVOT ,JER JE ONA PREDSTAVNICA BOGA NA ZEMLJI. OVO ŠTO REKOH O CRKVI PARAFRAZIRAM IZJAVU PAPE U OSTAVCI, BENEDIKTA ,PRIJE 4-5 GODINA ,NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU,KOJOM PRIKILOM SE PAPA RACINGER ISPRIČAO SVIM SADAŠNJIM I BUDUĆIM SLJEDBENICIMA RIMSKE CRKVE ZA SVA ZASTRANJENJA CRKVE KOJA SE KROZ SVOJU POVIJEST NAJČEŠĆE RUKOVODILA ZGRTANJEM BOGATSTRVA I OSVAJANJEM UTJECAJA U SVJETOVNOJ VLASTI,ZBOG ČEGA JE NAJČEŠĆE BILA I POKRETAČ MNOGIH RATOVA U KOJIMA SE BOGATILA. A KADA SU JOJ UGLEDNICI U VLASTITIM REDOVIMA ISKAZIVALI NEPOVJERENJE ILI BILI NEKE VRSTE OPORBA,TAKVI LJUDI SU ZAVRŠAVALI NA LOMAČAMA. OVO MOJE PARAFRAZIRANJE JE U SUŠTI ISTO, PA SE PAPA ,BENEDIKT ,U OSTAVCI, TOM PRILOKOM ISPRIČAO KRŠĆANSKOJ PASTVI I TRAŽIO OPROST.

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.