U prvih pola godine izvoz porastao za više od 127 milijuna KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Analizu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine za prvo polugodište 2016. godine, u kojoj se navodi  daljnji rast izvoza te pad trgovinskog deficita u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena BiH iznosila je 12,22 milijarde KM, što je za 184,9 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvezeno je robe u vrijednosti 7,71 milijardu KM, što je za 0,75 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupan izvoz iznosio 4,51 milijardu KM i rastao je za 127,27 milijuna KM ili 2,9 posto. Trgovinski deficit u ovom razdoblju iznosio je 3,20 milijardi KM i manji je za 69,6 milijuna u odnosu na prethodnu godinu. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 58,5 posto, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Prema Informaciji, Europska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH i u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 66,28 posto, slijede zemlje potpisnice sporazuma „CEFTA 2006“ s 13,04 posto, dok ostale zemlje sudjeluju s 20,67 posto.

U prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje 2015. zabilježen je rast izvoza u EU od 5,64 posto, rast uvoza iz EU od 2,44 posto, što je rezultiralo padom trgovinskog deficita sa EU od 4,4 posto, s obzirom na to da je rast izvoza bio veći od rasta uvoza.

Izvoz industrijskih proizvoda u prvih šest mjeseci ove godine  porastao  je za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a  njihov uvoz  za 0,4 posto, što je  dovelo do pada deficita za oko 3 posto. Istovremeno je u ovom razdoblju zabilježen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda  za 12,83 posto.

Od glavnih trgovinskih partnera, najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ima sa: Austrijom, Slovenijom, Njemačkom, Hrvatskom, Italijom, Turskom i Srbijom.

U prvom polugodištu 2016. godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Tursku, Crnu Goru, Mađarsku i Nizozemska. Izvoz u ove zemlje čini 74,7 posto ukupnog izvoza. Najviše se uvozilo iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine, Slovenije, Turske, Rusije, Austrije i Poljske. Uvoz iz ovih zemalja u razdoblju siječanj – lipanj2016. godine sudjeluje sa 72,1 posto u ukupnom bh. uvozu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sastavit će posebnu informaciju o robnoj razmjeni sa zemljama potpisnicama „CEFTA 2006“, s preporukama i mjerama za unapređenje izvoza u korist BiH, navodi se u priopćenju.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.