U stravičnim terorističkim napadima u Parizu najmanje 120 ubijenih

Pariški državni tužitelj Francois Molins izjavio je rano u subotu da je u napadima ubijeno najmanje 120 ljudi, što je prva brojka stradalih koji je iznio neki službeni izvor. Ranija medijska izvješća govorila su o 140 ubijenih.

Molins je rekao da je tijekom večeri neutralizirano najmanje pet napadača, od kojih trojica u dvorani.

Oko 1.500 ljudi došlo je u Bataclan na koncert grupe Eagles of Death Metal (EODM), dvoranu koja je blizu ureda lista Charlie Hebdo, poprišta terorističkog napada islamista u siječnju ove godine.

‘Dvojica ili trojica naoružanih kalašnjikovima upala su u dvoranu i počeli su naslijepo pucati po ljudima’, rekao je novinar radija Europe 1 Julien Pearce, koji je bio u dvorani.

‘To je trajalo deset, 15 minuta. Bilo je iznimno nasilno. Počela je panika, svi su trčali, saplitali se’, dodao je.

Nekoliko je drugih svjedoka kazalo da su napadači uzvikivali “Allahu Akbar” i optuživali predsjednikaFrancoisa Hollandea za napade u Siriji.

Po policijskim izvorima, trojica napadača ubijena su u policijskoj akciji. Po svjedocima, napadači nisu bili maskirani i imali su na sebi pojaseve s eksplozivom.

‘Pucali su ravno u gomilu. Krvi je bilo posvuda, mrtvih posvuda’, rekao je svjedok Pierre Janaszak.

Po prvim informacijama nitko od članova kalifornijske grupe EODM, koja bi 1. prosinca trebala svirati u Zagrebu, nije stradao.

Ukupno je bilo šest ili sedam simultanih napada u nekoliko dijelova grada. Najmanje tri eksplozije, od kojih je jednu uzrokovao bombaš samoubojica, odjeknulo je blizu stadiona Stade de France na kojem se igrala utakmica Francuske i Njemačke s Hollandeom u publici.

Kako javlja AFP, ovo je prvi samoubilački bombaški napad u Francuskoj u modernoj povijesti. Na utakmici je bilo gotovo 80 tisuća ljudi.

U ostalim dijelovima grada pucnjave je bilo u nekoliko restorana i trgovačkih centara.

Franucuski predsjednik Francois Hollande najavio je u obraćanju naciji proglašenje izvanrednog stanja i zatvaranje granica. Mobilizirane su sve službe za izvanredna stanja, policajcima je prekinut odmor, a bolnice su pozvale svoje osoblje kako bi se mogle nositi s prihvatom žrtava.

Hollande je poslije posjetio policijski zapovjedni centar u blizini Bataclana i rekao da će Francuska biti nemilosrdna prema onima koji su izveli napad. “Želio sam doći među ljude koji su svjedočili ovim groznim scenama, reći im da ćemo povesti bitku i biti nemilosrdni”, rekao je Hollande ispred dvorane.

Iako to još nitko nije službeno potvrdio, mediji pišu da se radi o očito usklađenim napadima na zemlju koja je suosnivač koalicije za borbu protiv terorizma, zajedno s Amerikancima izvodi zračne udare na Islamsku državu, i koja je bila na visokoj razini pripravnosti na terorističke napade uoči globalng klimatskog summita u Parizu krajem mjeseca. (Hina)

1 komentar

  1. primite ih u grudski kamp a mi ostali ćemo donijeti drva da se ugriju a ublizini kampa na udaljenosti od 8 do 10 km da nitko ne drži svinje jer nedaj bože da nebih doživili traume ………. nemislim da svinje nebih doživjele traumu već izbjeglice.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.