U tijeku akcija „List“ – SIPA i UIO vrše pretrage objekata i u Grudama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros (13.7.2015. godine) akciju kodnog naziva „List“, koja se izvodi u suradnji sa pripadnicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog organiziranog kriminala.

U tijeku su pretrage objekata na više desetina lokacija na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom porezna utaja ili prevara, zlouporaba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe dovode se u svezu s krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno, nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana. Sumnjiče se da su u razdoblju od ožujka do srpnja 2015. godine na tržište BiH u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, čime je Budžet BiH oštećen u iznosu većem od 18 miliona KM.

Aktivnosti se provode po nalozima Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a više informacija bit će priopćeno tijekom dana.