U Turskoj u tijeku vojni udar, vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad državom!

U glavnom gradu Turske začuli su se pucnjevi. Grad je  u blokadi, a nadlijeću ga helikopteri i zrakopovi. Vojska tvrdi kako je preuzela vlast

Vojska je i u Istanbulu zatvorila glavne mostove preko Bospora, grad nadlijeću zračne snage, a sve sigurnosne snage naglo su mobilizirane.

Za sada nije jasno gdje se čula pucnjava niti zašto je grad u blokadi.  Kako pišu lokalni mediji, U Turskoj su blokirani i Facebook i Twitter. Vojska je upala i u državnu televiziju te zaposlenima uzela mobitele.  Tenkovi su ušli i u zračnu luku Ataturk. Turski dužnosnik rekao je pod uvjetom anonimnosti da su vojnici raspoređeni u drugim turskim gradovima, no nije kazao u kojima.

Turski premijer Binali Yıldırım rekao je kako vojska pokušava izvršiti puč, no kasnije je istaknuo kako je to ipak pogrešan termin.

“Neki ljudi su poduzeli aktivnosti mimo zapovjednog lanca. Vlada izabrana od naroda ostaje na vlasti. Ova vlada će otići tek kada narod to kaže”, rekao je premijer. “Oni koji su počinili ovaj ilegalni čin morati platiti najvišu cijenu”

Helikopteri su i otvorili vatru po sjedištu tajne službe. Premijer tvrdi kako sigurnosne snage čine sve kako bi razriješile situaciju.

Vojska uvela policijski sat

Turska novinska agencija piše kako je vojska pritvorila vladine dužnosnike među kojima i zapovjednik vojske. Usprkos navodima kako je uhićen i predsjednik,  Erdogan je na sigurnom, javljaju mediji.

“Vlast u zemlji je u potpunosti preuzeta kako bi kako bi sse ponovo uspostavio ustavni poredak, demokracija ljudska prava i slobode te kako bi osiguralo da opet zavlada pravo, kako bi se zakon ride ponovo uspostavi ”  kratko je objavila vojska dodajući kako će poštivati “sve međunarodne sporazume i obveze. Obećajemo kako će se dobri odnosi s cijelom svijetom ostati”. Vojska je uvela policijski sat i izvanredno stanje. Rekli su kako sigurnost turskih građana,  jamči “vijeće mira”

Erdogoan neće odstupiti

Visoki izvor iz američke vojske kaže kako Ergogan neće odstupiti i kako će zatražiti azil u Njemačkoj.

 

 

 

 

Lokalni mediji pišu kako je mnogo hitnih pomoći krenulo prema zapovjedništvu vojske.

 

 

 

 

 

 

3 komentara

  1. Disu sad Dilara i Džandan

    Like(0)Dislike(0)
  2. Sigurno je Ezel umijesan

    Like(2)Dislike(0)
  3. Neka neceli nestat ovi islamista i socih prostora koji zagovaraju otomansko carstvo smradova od bakira pa do kitarovic i merkel nisu englezi pobjegli iz muslimanske evrope

    Like(0)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.