U ugostiteljstvu najčešći ‘rad na crno’

U Republici Srpskoj (RS) je angažiranje radnika ‘na crno’ najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu. Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva.

Podaci entitetske Inspekcije rada pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme …

Inspekcija rada u RS-u je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti. Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo poduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri kaznene prijave. Po osnovu ugovora o radu kontrolirano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku osigura radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge. S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organiziran i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda.

(Fena)

2 komentara

  1. Da li znate koliko domaćica peče kolače, kruh, čuva djecu, i mnogo štošta a nemaju nikakva odobrenja, pa čak ni uvjete za to sve to znaju općinske inspekcije, pa čak i županijske pa ne reagiraju. I sve se to radi na veliko. Ugostitelji barem imaju odobrenja za rad.

    Like(0)Dislike(0)
  2. ugos
    titelji imaju odobrenje ali ne plaćaju porez niti doprinose , toliko o poštenju za gospodu drinovci.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.