U više od 30 gradova i općina osvanuli plakati “ Federalizam nije separatizam”

Aktivisti Udruge građana Vrisak, nezadovoljni trenutačnim političko-pravnim uređenjem BiH, danas su simbolično, na Dan državnosti BiH pokrenuli kampanju “Federalizam nije separatizam”, pa su tako u više od 30 gradova i općina ( Mostar, Stolac,  Čapljina, Jablanica, Konjic, Ravno, Neum, Čitluk, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Trebinje, Nevesinje, Bileća, Kiseljak, Kreševo, Busovača, Fojnica, Vitez, Gornji Vakuf – Uskoplje, Bugojno, Novi Travnik, Travnik, Žepče, Zenica, Livno, Tomislavgrad, Glamoč, Drvar, Banja Luka i Orašje) osvanuli plakati s natpisom “ Federalizam nije separatizam”.

“Cilj je kampanje podizanje svijesti o trenutačnom problematičnom političko-pravnom ustroju BiH te javno zagovaranje federalnih načela za koja smatramo da su optimalan model akomodacije ustavnih načela konstitutivnosti i kao takav trenutačno najbolji mogući model za višenacionalnu državu kakva je BiH”, priopćeno je iz Udruge Vrisak.

Federalizam kao sustav društveno-političke organizacije predstavlja vertikalnu podjelu vlasti i propisuje oblik vladavine sa visokim stupnjem decentralizacije i autonomije federalnih jedinica pri čemu izvorni suverenitet pripada zajedničkoj državi  dok je federalnim sastavnicama uskraćeno pravo na vanjsko samoodređenje.

„Budući da je karakter BiH plurinacionalan smatramo kako je potreban heterogenic etnokulturalni sustav kakav postoji recimo u Belgiji. Dugoročno stabilno rješenje je višenacionalni federalni model koji etnopolitike neće ukidati nego ih kroz načela i principe etno pravde artikulirati i harmonizirati u zajedničkom državnom okviru. Takav bi model bio garant vladavine zakona, jednakopravnosti i ustavno artikulirao različitosti“, ističu iz Vriska.

Iz te udruge napominju kako su institucionalno proceduralno nasilje, manipulacije političkog, institucionalnog i medijskog Sarajeva, iznimno visok stupanj centralizacije i unitarizacije doveli bh . društva u političko – društvenu krizu.

„Upravo zbog trenutačne situacije, naša će se  kampanja temeljiti na zagovoru reformi  Ustava BiH, izmjene Izbornog zakona i potom promocijom federalnih načela“, zaključuju iz Vriska .

Fena

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.