U Zapadnohercegovačkoj županiji inspektori zatekli 105 osoba u radu ‘na crno’

Tijekom prošle godine na području Zapadnohercegovačke županije inspekcija je zatekla 105 osoba, angažiranih u obavljanju poslova kod poslodavca (tzv. djelatnici “na crno”), i to 44 djelatnika kod pravnih osoba, a 61 djelatnik kod fizičkih osoba, navodi se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije, piše Večernji list BiH.

“Temeljem djelovanja inspekcije rada u izvještajnom razdoblju, 48 djelatnika zasnovalo je radni odnos, i to 26 djelatnika kod pravnih osoba i 22 djelatnika kod fizičkih osoba”, navodi se u spomenutom izvješću. Inspektori su reagirali i zbog nesreća na radu.

Inače, navedenim inspekcijskim nadzorima obavljena je kontrola radno-pravnog statusa i isplate plaća za ukupno 6748 djelatnika, i to 6379 djelatnika kod pravnih osoba i 369 kod fizičkih osoba, a djelovanjem inspekcije obavljena je isplata plaća i doprinosa za 459 djelatnika u iznosu od 492.370,86 konvertibilnih maraka. U prošloj godini povećao se i broj osoba koje traže pomoć u ostvarenju svojih radnih prava.

“U 2016. godini, u odnosu na prethodno razdoblje, osjetno je porastao broj obraćanja stranaka za zaštitu svojih prava iz radnog odnosa”, ističe se u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije. Ukupno su evidentirana 94 obraćanja stranaka, od čega je njih 76 bilo usmenih, neposrednim dolaskom i putem telefona, a 18 u pisanom obliku.

“Po pismenim prijavama, a nakon utvrđivanja nadležnosti, inspektori su izvršili inspekcijski nadzor te obavijestili stranke o postupanju po predstavkama.

U izvještajnom razdoblju inspektori su poslali devet pisanih obavijesti o postupanju po predstavkama, a ostali predmeti su ustupljeni na nadležno postupanje (9 predmeta)”, stoji u spomenutom izvješću.

Nadalje se navodi kako su u slučajevima kada je utvrđeno da županijski inspektori rada nisu nadležni za postupanje po predstavkama predmeti ustupljeni na nadležno postupanje ili su stranke upućene obratiti se nadležnim tijelima za zaštitu svojih prava.

“Sve stranke koje su se u 2016. godini usmeno obratile u cilju zaštite svojih prava, upućene su u svoja prava i načine kako ostvariti tu zaštitu.

U 2016. godini inspekcija rada izvršila je i jednu dostavu žalbe drugostupanjskom tijelu na rješavanje, a inspektori su u svojstvu svjedoka bili prisutni i na 5 sudskih rasprava koje su okončane potvrdom prekršajnih naloga”, zaključeno je u izvješću Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačke županije.

Inspektori su reagirali i zbog nesreća na radu. Tako su tijekom 2016. godine županijski inspektori rada po ovlasti obavili i šest inspekcijskih nadzora iz oblasti zaštite na radu (očevidi prilikom nesreće na radu) nakon čega je uslijedilo nalaganje odgovarajućih mjera.

13 komentara

 1. Da su napravili pravu kontrolu i tamo di triba ovo bi našli:
  Kod jednog poslodavca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  U jednoj smjeni:)

  Ovi inspektori prave sprdačinu od posla…….

  Like(7)Dislike(0)
 2. okanite se vise zapadne hercegovine,sada napadajte od mostara do tuzle

  Like(7)Dislike(1)
 3. Uzimali neke novce da ne pisu prijave navodno par tisuca po nekim objektima naravno to je tesko dokazati jedan od inspektora sin vozi skupocjeni automobil a osamnest mu je tek ,ali kao tesko je dokazati porijeklo novca

  Like(7)Dislike(0)
 4. ja osobno ne vjerujem da su nešto uradili
  Kako čovjek može u centru grada raditi i biti ne prijavljen
  ne vjerujem ovim vjestima

  Like(6)Dislike(0)
 5. Sviraju kurcu dodju iz Bosne kupit harac ko osmajlije.

  Like(6)Dislike(0)
 6. E,vala bas!sviraj k…u!!!

  Like(3)Dislike(0)
 7. Kaće ovi inspektori uć u državne institucije tipa prosvjete ili MUPa

  Like(5)Dislike(0)
 8. Netriba njima odat po privatnim tvrtkama ako imaju muda nek unidju u opcine domove zdravlja mup i ostale narodne firme niko neplaca nista štace ocekivat od malog privatnika.Za dom spremni poc kuci nalito.

  Like(2)Dislike(0)
 9. Nek odaju po lokalima nocu i rade svoj posa di se toci alkohol maloljetnim il im to nije cilj jer im ide u dzep

  Like(3)Dislike(0)
 10. Ovoje sprdačina od države a inspektori mimo plaće zarade još po 10 plaća, naravno radeći pošteno.

  Like(2)Dislike(0)
 11. Samo naredbu izdat da svi penzioneri vrate licencu i kartice pa ces vidit jada
  Pa ces vidit koliko fali sofera

  Like(0)Dislike(0)
 12. Osobno ne vjerujem šta su napravili
  Jer ljudi i dalje rade na crno u buticima i ostalim radnjama a u cntru grada sve što kupiš niko ne izda račun

  Like(0)Dislike(0)
 13. baba lončaruša

  Anonimno, ili si komunjara ili poture, ali nisi naš.
  Kod nas nema penzionera.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.