U Zapadnohercegovačkoj županiji oko 9.000 oboljelih od dijabetesa

LJUBUŠKI – Na inicijativu Internacionalne dijabetološke Federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine 14. studenoga obilježava se Svjetski dan dijabetesa.

U Bosni i Hercegovini obilježavanje ovog dana ima tradiciju od 2007. godine, ali do 2014. nije jedinstveno obilježavano.

Savez dijabetoloških udruga BiH u suradnji s entitetskim savezima i pokroviteljstvom IDF-a Europe ove godine planira ponovno jedinstveno obilježavanje ovog dana, pa će se tako u svim regionalnim/županijskim središtima organizirati okrugli stolovi, predavanja, sportske aktivnosti, akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi, a dijelit će se i promotivni materijali, piše Dnevni list.

Savjeti liječnika

Povodom obilježavanja ovog dana razgovarali smo s dr. med. Ivanom Landekom, djelatnikom Doma zdravlja Ljubuški, koji nam je dao nekoliko savjeta o tome kako se dijabetes može odgoditi i spriječiti.

“Postoje tri oblika dijabetesa, a to su dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 i gestacijski dijabetes koji se javlja u trudnoći. Kod dijabetesa tipa 1 se kao uzrok spominje nasljedna komponenta i u primjerima iz prakse imamo takve slučajeve. Što se tiče dijabetesa tipa 2, koji je najčešći oblik (oko 90 posto dijabetičara), kod njega pacijenti mogu preventivno djelovati i lijekovima odgoditi početak same terapije. Osnovna stvar je korekcija prehrane. Poželjno je jesti manje i češće obroke, što više povrća i voća u prehrani, smanjiti unos masnoća i ugljikohidrata (posebno kruha i peciva), jesti što više kuhane hrane, a izbjegavati pečenu, prženu i jako začinjenu hranu, te smanjiti unos soli”, kazao je dr. Landeka, napomenuvši kako uz korekciju prehrane pozornost treba obratiti i na fizičku aktivnost.

“Uz poštivanje ova dva uvjeta kod ljudi koji imaju granične vrijednosti glukoze u krvi može se razina glukoze spustiti na vrijednosti kod kojih nije potrebna nikakva terapija. Navedeno vrijedi i za pacijente koji koriste terapiju, kako im se doza lijekova ne bi povećavala. No, postoje situacije kada je pacijentima potrebno smanjiti dozu, jer su ishranom i fizičkom aktivnosti pomogli tijelu da snizi vrijednosti glukoze”, objašnjava naš sugovornik.

Besplatno mjerenje šećera

A koliki je broj oboljelih od dijabetesa u Zapadnohercegovačkoj županiji, odlučili smo saznati u Udruzi dijabetičara u ZHŽ-a ‘Snaga’. Prema podacima koje smo dobili, ova županija broji oko 9.000 dijabetičara. Polovina oboljelih nije ni svjesna ove bolesti, a oni kod kojih je dijagnosticirana, neadekvatno ili loše je kontroliraju.

Udruga se iz godine u godinu trudi pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata, a čiji su rezultati vidljivi na službenoj web stranici – www.snaga.ba.

Iz udruge ističu kako će se i ove godine Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježiti u sve četiri općine u Zapadnohercegovačkoj županiji. Svi zainteresirani građani imat će priliku besplatno izmjeriti šećer, educirati se kroz tiskane letke i brošure o simptomima, prevenciji te regulaciji šećerne bolesti. Osim navedenog, najavljeno je i održavanje godišnje skupštine udruge koja će se upriličiti u Grudama, uz prigodno druženje i razmjenu iskustava dijabetičara.

Dnevni list

1 komentar

  1. Puno slatkih ima. Bolje sladak nego gorak

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.