U Zapadnoj Hercegovini vlada veliko zanimanje za cheerleading

Cheerleading (navijačko akrobatski sport) je u Bosnu i Hercegovinu došao otvaranjem Hrvatskog plesnog kluba Široki 2009. godine nakon toga proširio se po skoro cijeloj zemlji.

Županija Zapadnohercegovačka plodno je tlo za cheerleading talente. Osim što su u zadnje 4 godine navijači Širokog Brijega, Posušja i Gruda među prva tri na državnom prvenstvu, dok je Široki Brijeg na postolju i na Europskim turnirima, a Grude četvrte u Europi, nekoliko talenata iz iste županije ima ponudu za stipendije od sveučilišta iz Amerike. Cheerleading je sport sa stogodišnjom tradicijom kako u Americi tako i u ostatku svijeta, a Bosna i Hercegovina ima pomalo neočekivan razvoj koji cijeni kako Europski tako i Svjetski Cheerleading savez. Jer u 5 godina postojanja učinili su puno, a zemlja su bez adekvatnih uvjeta za treniranje.

Hrvatski plesni klub Grude

HPK Grude

Hrvatski plesni klub Posušje

HPK Posušje

Hrvatski plesni klub Široki

HPK Široki

Na sportskim manifestacijama u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju ovo ljeto nastupali su navijači i navijačice, te u sva tri grada svojim akrobacijama oduševili sve prisutne, što je sigurno i jedan od razloga da je upravo u Županiji Zapadnohercegovačkoj najviše porastao broj na upisima za novu sezonu.
Domaćin državnog prvenstva iduće godine (20.03.2016.) su Grude. Prvenstvo će se održati pod pokroviteljstvom Općine Grude, a titulu cheerleading prvaka šest godinu za redom brani Hrvatski plesni klub Široki. Na natjecanju se očekuje više od 700 navijača i navijačica, a prva dva mjesta na državnom prvenstvu u Grudama vode na Europsko prvenstvo u Austriju.
Kroz mjesec rujan su upisi za novu sezonu u svim gradovima diljem Bosne i Hercegovine. Cheerleading je najatraktivniji sport na svijetu koji objedinjuje dizanja, akrobacije, piramide, bacanja i navijanje. U ovaj sport upisuju se čak od 2ipol – 3 godine najmanje. Svi zainteresirani informacije mogu pronaći na službenim web stranicama klubova:
Cheerleading je službeno priznat kao sport 31.05.2013. godine i od tada zanimanje iz godine u godinu sve je veće, a trenutno traju i pregovori oko ulaska na Olimpijske igre. Ovo je jedini sport na svijetu u kojem se ravnopravno natječu cure i dečki. A među najpoznatijim navijačima svijeta su i predsjednici SAD-a Dwight D. Eisenhower, Franklin Roosevelt i Ronald Reagan, te glumac Jimmy Stewart i glumice Sandra Bullock, Kirstie Alley, Halle Berry, ali i pjevačica Madonna.
Cheer Union of Bosnia and Herzegovina

5 komentara

 1. Ova djeca su čudo. Imala sam priliku pogledati nekoliko nastupa, svaka čast za ovo.

  Like(5)Dislike(0)
 2. Poruka majkama da od sinova ne prave homoseksualce

  Like(0)Dislike(7)
 3. Lijepo je sve ovo. No zasto se u Grudama ne organizira plesna skola klasicnih plesova. Neka nasa djeca uce i to. Poglesajte nase svadbe. Svi se uhvate u kolo i udri kolko te noge nose.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Ovo je sport, ples je nesto sasvim drugo. Cheerleadinh su akrobacije gimnastika, a cheerdance je ples. Ovo prvo se izvodi na spuzvi na prvenstvu ovo drugo na parketu. Zato ljudi brkaju stalno jer je jedno prvenstvo za oboje. Molim ovog zaostalog gore sto proziva da izade malo iz kuce i nauci stogod prije nego izjavi glupost. Ako nista i ne nauci bar ce ga sunce obasjat.

  Like(5)Dislike(0)
 5. Joze ne seri i upali svitlo

  Like(0)Dislike(4)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.