U ZHŽ-u najmanje rastavljenih brakova

Danas je brak za mlade društvena grupa u koju ulaziš i izlaziš kad god hoćeš. U braku si dok imaš od toga neku korist, bilo emotivnu ili materijalnu, piše Večernji list BiH. Kada toga nema, puca brak i on postaje besmislen. Tako se tijekom posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini godišnje više od dvije tisuće bračnih parova sudski rastavi, a broj rastava brakova iz godine u godinu u blagom je porastu. Brak u BiH, govori statistika, traje sve kraće. Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, u BiH živi 100.880 stanovnika koji su u prošlosti bili u bračnoj zajednici, odnosno rastavljeni su.

Povećan broj rastava

Prema rezultatima popisa, broj rastavljenih veći je u Federaciji BiH, a što je i u skladu s većim brojem stanovnika. Tako u FBiH danas žive 59.553 rastavljene osobe, dok je broj stanovnika s ovim statusom u RS-u 38.077, a na području koje pokriva Brčko Distrikt 3250. Prema uputama u popisnim listama, rastavljenima se smatraju osobe čiji je brak rastavljen pravomoćnom presudom nadležnog suda. Prema usporednim podacima s popisom iz 1991. godine, kada je u BiH na svakih tisuću sklopljenih brakova dolazilo oko 20 rastava, danas na 1000 sklopljenih brakova u BiH dolazi oko 100 rastava, odnosno svaki deseti brak u BiH “puca”. Kada se govori o RS-u, tu je postotak još veći – svaki peti brak završi rastavom. U prošloj godini u RS-u sklopljena su ukupno 5823 braka, a došlo je čak do 1106 rastava. Grad koji je u cijeloj BiH bez premca s najviše rastavljenih je Banja Luka, i to s čak 7243. Od toga su rastavljena 2924 muškaraca i 4319 žena. Kada se radi o FBiH, najviše rastava, u odnosu na broj stanovnika starijih od 15 godina, ima u Sarajevskoj županiji, gdje je svaki dvadeseti stanovnik rastavljen. Nasuprot Sarajevskoj, najmanje rastava evidentirano je u Zapadnohercegovačkoj županiji, u kojoj svaki 72. stanovnik ima status rastavljen/rastavljena. S malim brojem rastavljenih su i Hercegbosanska, Hercegovačkoneretvanska, Srednjobosanska županija… U Zapadnohercegovačkoj županiji rekord po broju rastavljenih drži Ljubuški, općina u kojoj je svaki 55. stanovnik rastavljen. Slijedi Posušje (svaki 70.), Grude (svaki 72.) te Široki Brijeg gdje sudski epilog o rastavi ima tek svaki 109. stanovnik. U gradu Mostaru rastavljen je svaki 38. stanovnik, u Čitluku svaki 81., Čapljini 58., Livnu 59., Tomislavgradu 79., Vitezu 33., Orašju 30. i tako redom.

Banja Luka rekorder

Kada se govori o spolu, u BiH ukupno ima 57.000 rastavljenih žena i 43.000 rastavljenih muškaraca. Neslavni rekord drži Banja Luka, gdje su propale 7243 bračne zajednice. Među rekorderima s brojem rastavljenih u BiH još su i Tuzla, s 4550 rastavljenih, i Novi Grad Sarajevo s upisanih 4926 rastavljenih. U Zenici je rastavljeno 4328 osoba.

6 komentara

 1. Dok nas smrt ne rastavi. Nekad je ugono i lijepo, nekad je grozno i strašno.
  Ali pred Bogom sam rekao i u dobru i u zlu.
  Ne pada mi na pamet rastava, jer to je licemjerno, sebično i neodgovorno.
  Razorit jedan brak, pa ući u neki drugi. To su traume za cijelu obitelj, naročito za djecu.

  Naravno, sve ovo uz uvjet da u obitelji nema zlostavljanja, alkoholizma i opojnih droga.
  Tada tim obiteljima treba velika pomoć, ali razvod opet nije rješenje.
  Biti u braku je odgovornost, kompromis, žrtva i odricanje za oboje, ali sve ovo je malo
  za ono što čovjek dobija, ljubav, topli dom, djeca, božji blagoslov…

  Like(12)Dislike(1)
 2. unas se narod kurva ali se krije dok bosanci to rade javno

  Like(7)Dislike(2)
 3. Rastava nije rjesenje to je hulja ako nisi spreman za obitelj netreba srljati pomeni brak sveti sakarament nije nikakva igra sto nasi mladi uzimaju kao igrice

  Like(4)Dislike(0)
 4. u nas je sve uveče u birtiji a po danu na poslu pa se nemaju kad razvodit

  Like(6)Dislike(0)
 5. U nas toga nema.Dok ima para sve je na svom mistu.

  Like(0)Dislike(0)
 6. Boje se sta ce “selo” reci ??

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.