Učenici napuštaju srednje škole zbog siromaštva ili udaje

Bosna i Hercegovina nema ni pola milijuna učenika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim klupama, kako je to bilo prije pet godina. U ovoj školskoj godini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, upisano je njih svega 424.570, što je za 16.130 manje u odnosu na prethodnu godinu, piše Dnevni avaz.

Ovi podaci pokazuju da je, u osnovnim školama u našoj zemlji svaka deseta stolica ostala prazna, a u srednjim školama čak svaka peta.

”U BiH u 1.850 osnovnih škola upisano je 291.342 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.477 učenika, ili 1,8 posto”, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Samo na području FBiH, prema Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti u posljednjih pet godina manje je 43.245 školaraca, od čega u srednjim školama njih čak 30.664.

Dostupni podaci pokazuju da je smanjenje broja učenika osnovnih škola evidentno u devet županija, dok jedino Sarajevska županija bilježi pozitivan trend i povećanje broja učenika od 4,14 posto u petogodišnjem razdoblju.

Da je stanje poražavajuće jasno se vidi iz primjera jedne osnovne škole u Brčko Distriktu u kojoj ima više zaposlenih nego učenika. U školskim klupama u razredu koji je nekada broja 32 učenika, sada sjede njih dvoje, a školu vode direktor i nastavnik, a u njoj su zaposleni još i domar i čistačica.

Jedan od razloga zašto je znatno smanjen broj školaraca u obrazovnim ustanovama je i to što napuštaju škole. Kako su sarajevskim novinama rekli u ministarstvima obrazovanja, razlozi da dječaci od 15 ill djevojke od 12 godina ne žele više ići školu je siromaštvo i udaja.

”Jedan dan došao mi je učenik Alija, koji je tek dva mjeseca pohađao nastavu u srednjoj školi. Iako je bio odličan učenik rekao mi je da je s ocem razgovarao i da on više ne želi ići u školu. Razlog za to je naveo ženidbu djevojkom koja je bila njegovih godina”, rekao je za Avaz jedan od direktora, navodeći da se sve to dogodilo 2013. godine, kada je školu na čijem je čelu bio napustilo još 27 učenika.

U Izvješću Federalnog zavoda, predstavljen je saldo migracija stanovništva Federacije BiH za razdoblje 2010. do 2016. godine. Na manji broj učenika utječe i to što našu zemlju napušta sve veći broj građana. U zadnjih šest godina samo iz Federacije BiH otišlo je 48.790 osoba.

5 komentara

 1. u Posušju, Grudama, Širokom Brijegu i Ljubuškom napuštaju radi udaje 90 %

  Like(3)Dislike(0)
 2. NIJE GRIJEH U ŽIVOTU AKO JE ČOVJEK SIROMAŠAN !
  NETKO SE U ŽIVOTU BORI DA ZAVRŠI SREDNJU, ILI PAK FAKULTET,
  ZAPOSLI SE, RIJEŠI PITANJE POSLA ILI PAK I STAMBENO PITANJE I ONDA SE UDA, AKO NAĐE
  PRIKLADNOG DEČKA, ILI POLETI ZA PRVIM, A NEGDJE CURE – DJEVOJKE, RADI TEŠKE ŽIVOTNE
  SITUACIJE KUĆI, SIROMAŠTVA I SLIČNO, NALAZE TAKVO RJEŠENJE,
  MISLEĆI DA ĆE TAKO RIJEŠITI SE SIROMAŠTVA, A ČESTO NALETE NA
  JOŠ GORE I POKAJU SE, ALI ONDA BUDE KASNO.
  JA SAM MUŠKO I NIJE U REDU DA GOVORIM PROTIV MUŠKARACA, ALI,ALI, ALI…
  ČESTO TU BUDE GORE – PIĆE – ALKOHOL, NEISKUSTVO, MLADOST – LUDOST.
  POUKA: SVAK IMA PRAVO ŽIVJETI KAKO HOĆE, KAKO MISLI DA JE NAJPAMETNIJE,
  A I TU SU RODITELJI DA SE BRINU O TOME AKO MOGU I KOLIKO MOGU.

  Like(5)Dislike(1)
 3. Igra sa “PIŠON” je najčešci razlog udaje. Stace jadna lipo joj bilo a i njemu ga teško izvadit na vrime i eto ga. Mladost ludost

  Like(1)Dislike(1)
 4. Zbog lijenosti, ne zbog siromaštva. Kako su se prije završavali fakulteti i škole? Najlakše reći siromašan.

  Like(1)Dislike(0)
 5. Ostaju trudne eto zašto se udaju iz srednje škole! Prerano se danas stupa u spolni odnos.

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.