Učenici Srednje škole A. B. Šimića Grude postigli odličan uspjeh na natjecanju “Ponos domovini”

U organizaciji udruge „Ponos domovine“ iz Zagreba i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović učenici iz Srednje škole A. B. Šimić iz Gruda dobili su priliku ravnopravno sudjelovati i natjecati se u kvizu „Ponos domovine“ kako bi provjerili svoje znanje vezano uz Domovinski rat, hrvatsku povijest i zemljopis.

Učenici Srednje škole A. B. Šimića Grude postigli su izniman uspjeh na natjecanju znanjem i igrom za „Ponos domovine“, a u kvizu, iz Gruda, sudjelovali su: Katarina Sabljo, Martina Miloš, Katarina Palac, Jelena Šimić, Mirna Bošnjak, Iva Čale, Mario Bulić, Petar Majić, Martina Glavaš, Frano Tomas, Mijo Mišić, Ivan Šimić, Marko Bošnjak, Josip Iličić, Ivan Miloš, Robert Barić, Karlo Tica, Petar Vukoja, Zdravka Mikulić, Ana-Marija Pezer, Ivana Pezer, Petra Pejić, Dajana Prlić, Ante Palac, Ante Vukoja i Mario Milas.

U dosadašnjem dijelu natjecanja najbolje rezultate ostvarili su Ivan Šimić i Mijo Mišić.

Među svim natjecateljima iz naše škole, Ivan i Mijo su se borili i izborili prolazak u drugi eliminacijski krug i priliku za ulazak u finale natjecanja „Ponos domovine“.

Mentori učenicima iz Gruda su Ana Andrijanić Markotić, Frano Pandžić i Zvonimir Glavaš, koji su radili s navedenim učenicima i pripremali ih za kviz vezano na temu Domovinskog rata, hrvatske povijesti i zemljopisa.

Sudjelovalo je više od 1000 natjecatelja iz više od dvadeset gimnazijskih, strukovnih, elektrotehničkih, privatnih ekonomskih škola iz Republike Hrvatske, te srednjih škola i gimnazija iz Gruda, Širokog Brijega, Posušja, Žepča, Livna i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine.

U prvom eliminacijskom krugu profilirali su se oni najbolji koji ulaze u bitku znanjem u finale natjecanja koje će se održati u Zagrebu u travnju ove godine.

„Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojem je materijalno bogatstvo u prvom planu, zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga nije čudno kako mnogi nisu svjesni značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo očekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem već odgojem i slobodno se, svojevoljno, prihvaća. Bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti“, kazao je Žarko Delač, predsjednik udruge.

Više o kvizu možete pogledati na službenoj stranici “PONOS DOMOVINE”.

grude-online.info

2 komentara

  1. Bravo omladino samo naprijed

    Like(0)Dislike(0)
  2. Pa ti djaci bi trebali učiti o povjesti bosne i hercegovine svoje istinske države u kojoj zive.kakvo je to školstvo kad se uči o drugoj državi.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.