Učitelji i profesori sve manji autoritet djeci, krivnja na roditeljima i društvu

Roditelji, ali i učitelji i profesori sve češće žale se na činjenicu da ih djeca, tj. učenici, uopće ne poštuju niti slušaju. Ne tako davno učiteljica je bila neporecivi autoritet, čak ni adolescenti nisu smjeli bezobrazno odgovarati profesorima, a rijetko su se smjeli i šaliti s njima. Današnje generacije imaju ponešto drukčiji odnos prema svojim učiteljima i profesorima.

“Razlozi za ovo su brojni. Prije svega, nove generacije ‘odraslih’ izrazito se trude s djecom biti prijatelji. To u teoriji djeluje jako pozitivno, no u praksi gotovo sigurno zakazuje. Kada se prema djetetu ponašate kao prijatelj, gube se granice. U prijateljskom odnosu nitko nije ‘glavni’. Djetetu treba roditelj i učitelj, a prijatelje mora tražiti među vršnjacima. Roditelji verbalno ili neverbalno (kolutanje očima, značajno pogledavanje) kod kuće izražavaju nepoštovanje prema učiteljima i profesorima, a djeca vrlo dobro čitaju te poruke”, kazala je za Večernjak Andrea Vlašić, psihologinja i hipnoterapeutkinja.

Prema njezinim riječima, razlog tome je što su danas roditelji nerijetko obrazovaniji od učitelja. Ipak, to nije razlog da se ne poštuje uloga učitelja i profesora. “Ako roditelji ne drže do učitelja, ako ga ne poštuju, teško učitelj može biti autoritet djetetu u razredu. Osim toga, nove generacije odrastaju u svojim mikrosvjetovima u kojima su njihovo samo središte – što kod kuće nisu. Naravno da im ne odgovara kad nisu u središtu pozornosti učitelja, stoga znaju izražavati otpor i nezadovoljstvo pokušavaju privući pozornost – jer za djecu bolja je i negativna pozornost nego nikakva”, istaknula je Vlašić i dodala da danas djeca, na veliku žalost, odrastaju u zemlji gdje se diplome mogu “kupiti”, a oko sebe vide i brojne istinski obrazovane ljude na rubu egzistencije, nezaposlene i daleko manje ugledne od osoba koje su manje školovane (brojne estradne ličnosti).

Kako očekivati od djece da poštuju roditelje i učitelje dok odrastaju u društvu u kojem se više pozornosti pridaje polugolim pjevačicama i pohlepnim političarima nego uspješnim matematičarima, humanitarcima, izumiteljima, olimpijcima, učiteljima, zapitala se ova psihologinja. Među brojnim roditeljima danas vlada stav da djecu u školi previše muče, da su učitelji prestrogi, da se od njihove djece previše traži, da je gradivo preopterećeno, da su torbe preteške… sve u vezi sa školom roditeljima je postalo “pre”.

“Iako je potrebna temeljita reforma školstva, čini mi se da je potrebno i educirati roditelje i osvijestiti ih što čine djeci ovakvim stavovima o učenju. Igra, druženje i slobodno vrijeme su neporecivo važni za kvalitetan razvoj, ali su to i radne navike, učenje, treninzi i dr. Nećemo biti bolji roditelji ako djecu maksimalno oslobodimo obveza”, kazala je Vlašić •

23 komentara

 1. ucitelji su uvijek autoritet ali autoritet su izgubili
  roditelji koji su odgojili svoju djecu da ne postuju autoritet ucitelja i to se roditeljima obvezno vrati kao bumerang!

  Like(3)Dislike(1)
 2. učitelj čini sve za dobro djeteta..koliko učltelj daje sebe ..svoju osobnost…strpljenje..ponavlja nešto po pet i više puta…opominje bodri..kako bi izvukao iz djeteta maximum i probudio njegove sposobnosti…nadalje učitelj nema vremena da odgaja djecu..a nažalost..mnogo djece dođe u školu bez kućnoga odgoja..tj kad netko govori..upada u riječ…nepoznate su mu riječi..izvoli..hvala..molim..današnja djeca se odgajaju da se ničega ne boje i nikoga …dok su prije učitelji bili strah i trepet što isto nije bilo dobro….danas su obezvrijeđeni..i to od strane roditelja koji sami nemaju određenu razinu odgoja i poštivanja…autoritet učitelja je nemoguće srušiti…on je uvijek ono što jest ..plemeniti djelatnik..koji odgaja stotine djece i koliko toliko u tome uspjeva .današnji roditelji sve više podilaze vlastitom djetetu i čine veliku grešku time

  Like(5)Dislike(1)
 3. Istina da je krivo drustvo, ali krivi su i profesori. Neki profesori nikad ne povise ton pa imaju potpuni autoritet i djeca su manja od makova zrna, a drugi su suprotnost… Nisu svi dorasli tom poslu!!!

  Like(5)Dislike(2)
 4. Mislim da nije do roditelja, više do društva, a ko čini društvo opet roditelji djece.
  To je začarani krug našeg vječnog primitivizma.

  Poštovanje starijih uvjek je bio pokazatelj dobrog svjetovnog i kršćanskog odgoja.

  Škola – osnovna – i danas ima ime “ODGOJ I OBRAZOVANJE”,
  odgajaju loše, a obrazuju još lošije. Krivnja je na cijelom društvu, a ne samo
  na nastavnicima i roditeljima, a najviše su krivi oni kojima je najviše dano.
  Politika i ministarstva školstva.
  O tom bi se moglo dugo raspravljati, zašto i zbog čega, a li na kraju uvjek dođemo do jednog.
  VLAST i NOVAC.
  Kad iz bunara isisate svu vodu (u ovom slučaju novac), a netko vam je zakonski dao pravo na to (u ovom slučaju vlast), više to nije vodonosni bunar već obična ispucala suha rupa.
  Naše školstvo je ispucala suha rupa, iz koje se crpi i zadnja kap. Što očekivati od takve rupe nego da u njoj bude mulj, a naše školstvo je jedan veliki muljeviti bunar, bez pravila, bez poštovanja, sa puno sitnih interesa kojima teroriziraju i učenike i roditelje.
  Kad se sjetim samo nabavke knjiga, cijena knjiga, nikad se ne zna po kojem autoru ko radi, promjeni se nastavnik treba kupiti novu skupu knjigu za isti predmet, po nekoliko uveza za isti predmet da bi roditeljima izbili što više novca iz džepa i sl. I onda tražite poštovanje.
  Poštovanje treba zaslužiti.
  Ako roditelj djeteta ne poštuje nastavnika, to neće činiti ni djete to je sigurno.

  Like(5)Dislike(0)
 5. Autoritet treba zasluziti ,drustvo neka se zapita gdje smo i tko smo, pa onda o ovim temama,jer svaki uzrok ima posljedicu. Zao mi je djece u kojem,drustvu odrastaju.

  Like(0)Dislike(0)
 6. O kakvom autoriteti pričate disu učitelji i profesori čast izuzecima iz stariji generacija ovi današnji svi pokupovali ispite a posa dobili priko veze što stranački što rodbinski a isto tako klasiraju i ocjenjivaju dicu pa šta očekujete kakvo će znanje oni prinit na dicu nažalost tako je i u zdravstvu i uopćini i u županiji policiji sudu komplet u javnom sektoru ako je ovo neistina demantirajte za sve postoji dokaz koji moremo objaviti

  Like(4)Dislike(4)
 7. Znate tko je najkrivlji ?!

  Pa naravno – POLIITKA.
  Zašto?
  Zato što se učiteljice ne zapošljavaju prema zasluzi, ocjenama na fakultetu, drugim vrlinama i usavršavanjima, već isključivo po političkoj opredjeljenosti i podobnosti.
  Tko ih tako zapošljava? Direktori, koji su opet birani politikom, i koji moraju slušati “nadređene”.
  Šta dobijemo?
  Nesposobne učiteljice i učitelje, koji ne znaju ni ispraviti kontrolni iz matematike iz 4-og razreda!

  Začarani krug koji prozvodi sve više debila.

  Like(5)Dislike(1)
 8. Sretan dan učitelja.

  Like(3)Dislike(1)
 9. Točno je da učitelji nastavnici profesori moraju prvenstveno biti autoritet. Ali problem je puno dublji.
  Da bi iz škola izlazila sposobna i dobro naučena djeca, za to je nužno imati dobro obrazovane učitelje i nastavnike sa znanjem koji će biti dobro plaćeni, čiji će se rad vrednovati godišnje i di će se testirati i provjeravati znanje i sposobnosti samih učitelja.
  Nužno je da se učitelji zapošljavaju na osnovu sposobnosti a ne po kojekakvim linijama i vezama, jer učitelji moraju biti jedni od najvažnijih skupina radnika, zato što stvaraju nove ljude i o njima itekako ovisi kakvo će cjelokuono društvo sutra izgledati. Hoćemo li biti pristojno i obrazovano društvo ili neobrazovano siromašno i divlje.
  Ali za to je nužna reforma školstva , obrazovani sposobni i dobro plaćeni učitelji i potpora cjelokupne zajednice.

  Like(3)Dislike(2)
 10. Da odavno smo postali Avganistan sadasnja vlast raseljava ljude ,pljacka ,ubija zatvara sportske institucije pa skole i fakultete sta vise treba rec

  Like(0)Dislike(0)
 11. nastavnica ružica otišla u politiku.pametnom dosta

  Like(1)Dislike(2)
 12. Učenici su sa kućnim odgojem došli u školu.
  Kao što je poznato da učitelj/ica,nastavnik/ca il profesor/ica nisu odgajatelji.
  Djecu od malena prije svega odgajaju i uče kulturi i ponašanju vlastiti roditelji.
  Jadna su ona djeca koja nemaju prije svega kućnog odgoja pa kad narastu moraju ih drugi učoti odgoju,vaspitati i odgajati ih šta valja a šta ne od državnih i sicijalnih ustanova, policije idr.
  To već nije dobro.
  Ulica teško može dijete il odraslog punoljetnika odgojiti ako postane već problematičan.
  Ima tu više razloga koji utječu na odgoj djece;
  1.Kućni odgoj(djeca sve uglavnom iz kuće donesu,čuju,uče i upijaju.
  2.Dosta posebno učitelja/ica su završile večernje škole koje su naravno većinom kupili pa predaju djeci,a djeca sve znaju i čuju od roditelja pa ih kao i svoji rodotelji razumljivo i nepoštivaju.
  3.Stanje u društvu je takvo da lošiji učenici i netrebaju ništa učiti jer i onako rijetko tko više ponavlja godinu(možda većinom oni iz sirot.obitelji).
  4.Lošiji učenici i nemaju ni potrebe ići u školu,trošiti novac za karte,sendviće, knjige,garderobu,ustajati rano kad osnovnu i srednju školu a posebno neki zanat na svakom koraku mogu bez problema puno jeftinije kupiti a i onako što se tiče nekih zanata u školi ništa i ne nauče. A ono osnovno pisati i računati u današnje moderno vrijeme nauče i prije škole.
  5.Postoje tu i privatne škole tzv”NIKAD NIJE KASNO”.isl.gdje se ako treba i svih tih 12 god.što osnovne i srednje škole to sve može završiti na brzaka.
  6.Dijeca vide,čuju i upijaju sve što se događa u društvu.
  Shvaćaju i vide da većinom visoko školovani i obrazovani ljudi mozda osim lječnika-specijalista žive praktički na prosjačkom štapu,sa mizernim primanjima,voze 20-30-god. stare automobile za razliku od onih maltene nepismenih koji imaju firme,najluksuznije nove automobile,raskošno troše i žive.
  7.Razne kojekakve diplome se kupuju i s njima zapošljavaju a oni odlični studenti magistri nemaju posla i po 20.god.na birou il negdje konobare il nešto drugo rade i nikakve odgovornosti.
  8.Kriminalaca i kriminala na svakom koraku oko njih a nitko za ništa ne odgovara a svi ništa ne radeći raskošno žive.
  9.Djeca poštenih roditelja smatraju svoje roditelje nesposobnim jer puno radeći i boreći se i trudeći nemaju gotovo ama baš ništa niti im mogu šta priuštiti teško i kruha a kamoli što drugo.
  Osjećaju se ponižena i manje vrijedna od drugih.
  Djeca imaju pristup internetu,i sve vide čuju i čitaju i zato više ih veliki broj ne poštiva ni roditelje ni prosvjetne radnike niti bilo koga..
  Kakvo je današnje stanje u cijelom društvu to se odrazilo i u obiteljima,naravno ne u svakoj nego u većini.
  Današnje društvo djeci od malena daje sliku za primjer i uči ih da ako si dobar,pošten, vrijedan,školovan nećeš il gotovo da ćeš teško uspjeti u životu, a ako si prije svega podoban,nemoralan,sklon svemu i svačemu il si kriminalac,lopov prevarant, netreba ti nikakva škola to ćeš lako srediti i uspjet ćeš u životu i nećeš nizašto odgovarati.
  To je slika i ogledalo današnjeg društva i za primjer djeci kako se današnja djeca trebaju ponašati i to društvo je učiteljica i za primjer djeci kojim putem trebaju ići.
  I šta nas onda treba čuditi?Kako se djeca ponašaju kad ih primjerice kompletno društvo tome uči.
  Kakva uređena država,zakon,red,odgovornost, takvo društvo takav narod i naravno takva i djeca kao i u svim drugim zemljama počevši od Njemačke itd..
  Ništa nas to ne treba čuditi.
  U potpunosti se slažem i djelim isto mišljenje kao navedena psihologinja g-đa/đica Andrea Vlašić.

  Like(2)Dislike(3)
 13. Točno tako!
  Dok god ne bude zakona i pravne funkcionalne države i odgovornosti što duže vrijeme prolazi stanje će biti ovakvo ako ne i još puno,puno gore.
  U ovoj državi sve vlada osim onog što bih trebalo red,odgovornost, pravda i zakon isti za sve.
  Država bez države,,kakvu su je neki sklepali tako sve i funkcionira..do kada?
  To samo znaju oni koji su je takvu i sklepali.

  Like(0)Dislike(0)
 14. trebamo počet moliti Boga da nam bude Milosrdan i milostiv da nam da mudrost i strpljivost u odgoju naše djece .i dobro odgojena djeca će izrasti u dobre učitelje,poštene i čestite političare………
  i imati ćemo zdravu zajednicu.

  Like(5)Dislike(0)
 15. Tako je marija !

  Like(0)Dislike(0)
 16. Kristina
  Ne slažem se s tobom.
  Iz iskustva na vlastitom životu i životu svoga djeteta, odgovorno tvrdim da su naši dječiji psiholozi u većin potpuno nesposobni i samo popunjavaju mjesto koje im daje država. Sve što znaju raditi je COPI – PASTE, kao što je i ovi gornji tekst, a promatrao sam, takvi su i njihovi pristupi prema djeci s problemima, unificirani i prepisani iz nekih jeftinih udžbenika. Oni ne znaju drgačije jer su samo tako naučili, ne ulažu u sebe, ne istraživaju i ne pristupaju svakom djetetu pojedinačno i različito zavisno od dječje osobnosti.
  Zato, molim te nemoj mi ih hvaliti jer imam ružna iskustva sa njima, a ni njihove metode.

  Prebaciti cijelu odgovornost na roditelje je glupost. Za sve je najogovornije društvo u cijelini, naš način života, naš mentalitet, kako moj tako i Vaš.

  U svemu ovom podržavam Mariju. Njen komentar je ispravan, stvaran i nadasve očit. Meni i mom djetetu je pomogao Bog i molitva, a ne ljudi, a i danas mi pomaže, samo mu se iskreno obratite srcem i vidjet ćete rezultate.

  Like(0)Dislike(2)
 17. Okanitese gluposti kao bog ce ovo bog ce ono vi sami podrzavate lopove u politici ,lopove u crkvi .bandite po ulicama u svom selu pa i kuci ,podrzavate sve sto je neistina ,nepravda ,sve sto je nenormalno stujete a od zlobe prema svemu sto valja zivite a prizivate boga i da vam on pomogne u tome e nece okrenuliste lice sotoni eto vam sad ,nemoze od zle biljke dobar rod bit nego samo gori

  Like(1)Dislike(0)
 18. Nitko čovjeku ne može vratit poštovanje i autoritet osim njega samog.
  pa tako i nastavnicima svih rangova.

  Nismo mi hrpu naših nastavnika poštivali, nego smo ih se BOJALI.
  Sad došla druga vremena, djeca se ne boje, a nastavnici poštovanje nisu naučili steći.

  I danas djeca poštuju nastavnike koji znaju i umiju.

  A ako neki nastavnik ne može izaći na kraj sa djecom neka sadi paprike. Bolje da nemaju nikakvog nego svakakvog nastavnika.

  I sad, a prije ih je bilo oohhoohhh, po srednjoj školi postoje prof. koji dobacuju učenicama i komentiraju u razredu obleku. HALLO …..

  I profesorice koje “kunu” i “proklinju”…….
  I očekuju poštovanje

  Like(0)Dislike(0)
 19. jao MIKICA pa ako su tebi nesposobni i učitelji i psiholozi ,,nevidim učemu je problem–ispiši lijepo dijete iz škole..a ti si sigurno kompetentnai da budeš djetetu psiholog i da ga podučavaš 5 predmeta kod kuče

  Like(2)Dislike(0)
 20. ajmo narode lijepo prosvijed da se provjere diplome uposlenika u školstvu

  Like(2)Dislike(0)
 21. dobro stablo rađa dobrim rodom a zlo zlim..prema tome svako je djete slika i prilika svoga roditelja..da bi utišao svoju savijest roditelj mora nekoga okriviti a u stvari je on taj koji je podbacioo….ako dijete na poštiva svoga roditelja neče nijednu stariju osobu znati poštivati pa ni učitelja

  Like(0)Dislike(0)
 22. ti vjerojatno smatraš kako ni mnogi roditelji nisu dorasli tome da budu roditelji..djeca su previše iskvarena djeca više nisu djeca čista nevina oličje božje nevinosti…dal su neki dorasli tome da budu roditelji vidimo po tome kakvu djecu danas imamo….a

  Like(1)Dislike(0)
 23. Mikica
  Ovaj tekst ja svojim životom garantiram da nema ništa kopirano jer sam sve to pisala isključivo kao svoje razmišljanje o današnjem društvu tražeći uzroke. Komentirati moj tekst povezujući ga s psiholozima koji ne rade istraživanja, ne ulažu u svoje obrazovanje je kleveta jer sam ja nezaposlena, a sama financiram brojne edukacije i svoja znanstvena istraživanja, pa tako već imam 9 objavljenih znanstvenih radova na međunarodnim konferencijama i pozive iz cijelog svijeta da izložim svoja istraživanja.
  Hvala

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.