Udar na poslodavce i radnike: Počelo oporezivanje toplog obroka i regresa

U ponedjeljak je u Federaciji BiH stupio na snagu Pravilnik o oporezivanju toplog obroka i regresa. Ovu informaciju potvrdili su za poslovni portal Akta.ba u Ministarstvu financija FBiH.

Poslodavci su razočarani jer 150.000 radnika prima plaće do 500 KM, a stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka iznad 8,5 KM i regresa, oni će najviše biti pogođeni bilo kroz smanjenje primanja ili kroz otpuštanje.

Adnan Smailbegović, predsjedavajući Izaslanstva ESV i predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH kazao je kako će se na redovnoj sjednici ESV-a raspravljati o ovoj temi.

“Sjednica je zakazana za 11. listopad. Pokušali smo napraviti sastanak s Federalnom ministricom financija, termin smo dobili za deset dana, dok je premijer na putu, tako da smo bespomoćni u ovom trenutku”, kaže Smailbegović, naglašavajući kako neće sjediti i čekati. U narednim danima će da vide šta mogu napraviti.

Ono što je za sad sigurno kaže da će primjenom ovog Pravilnika biti na udaru poslodavci i radnici.

Podsjetimo, topli obrok u FBiH je do sada bio neoporeziv u slučaju da je iznosio dva posto prosječne plaće na području Federacije BiH, odnosno ako je bio manji od 17 KM. Prema novom pravilniku oporezivat će se svaki isplaćeni topli obrok iznad 8,5 KM po radnom danu.

Regres u iznosu od 70 posto od plaće zaposlenika u posljednja tri mjeseca do sada nije podlijegao oporezivanju, ali novim uredbama hoće. Neće biti oporezovan samo ukoliko je manji od 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca, što znači da on mora biti blizu 400 KM jer je prosječna plaća u FBiH 830 KM.

6 komentara

 1. Hvala svima jesan ih rasturija ko goran visnjevic

  Like(0)Dislike(0)
 2. Mislin da cu jih pobjedit

  Like(0)Dislike(0)
 3. Opet puče po jadnom radniku

  Like(0)Dislike(0)
 4. Kad će počet oporezivat DOBIT………

  Like(1)Dislike(2)
 5. Ako se topli obrok odnosi na hranu i piće nije mi jasno šta će oporezivati ako je na tu istu hranu i piće već plaćen PDV. To je šišaj ovce do kože.

  Like(3)Dislike(0)
 6. Ovo je za mokra konapa.ili mu dati 2 metra

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.