Udba i FBI Bušiću smjestili bombu

5

Agenti Udbe, jugoslavenske tajne službe, sedamdesetih su godina prošlog stoljeća poduzimali akcije likvidacije političkih emigranata s područja bivše Jugoslavije koji su se protivilia Brozovu režimu. Emigrante su likvidirali najčešće po europskim državama, ali radili su to i na području SAD-a, i to pod zaštitom FBI-a – prenosi srbijanski tisak ovu kontroverznu tvrdnju američkog lista “New York Observer”.

Newyorški tjednik ovim se bavi 40 godina nakon terorističkog napada na zračnu luku “La Guardia” u kojem je smrtno stradalo 11 ljudi, a ranjeno 75, što se smatralo najvećim terorističkim napadom do 11. rujna i rušenja newyorških blizanaca.

Ubačeni agent

Za taj teroristički napad osumnjičeni su hrvatski emigrant Zvonko Bušić i njegova skupina. Naime, nakon što su u rujnu 1976. uhićeni, ali zbog drugog djela, Bušićeva skupina ispitivana je i pod sumnjom da su izveli i napad na newyoršku zračnu luku.

Bušić nikada nije negirao da se u vrijeme ovog terorističkog napada nalazio u newyorškoj zračnoj luci, ali je negirao da je umiješan u napad. Da su počinili ovaj teroristički napad negirali su i članovi Bušićeve skupine tvrdeći da im je to namjestila Udba.

Zvonko Bušić je poslije osuđen na doživotnu robiju, ali zbog otmice zrakoplova i pogibije policajca na newyorškoj željezničkoj postaji prilikom ekspozije bombe. Naime, Bušićeva je skupina otela zrakoplov prijeteći da će aktivirati bombu na željezničkoj postaji. Nakon što su se predali, Bušić je objasnio gdje se nalazi ta bomba i kako je deaktivirati, ali je ona eksplodirala pri demontaži zbog čega je poginuo jedan policajac.

Bušićeva skupina osuđena je na visoke zatvorske kazne, a sam je Bušić u američkim zatvorima odležao 31 godinu.

S druge strane, napad na zračnu luku La Guardia dogodio se 29. prosinca 1975. godine. Čak ni četrdeset godina nakon terorističkog akta u newyorškoj zračnoj luci taj slučaj službeno nije riješen, ali “New York Observer” u svojem tekstu tvrdi da je eksploziv podmetnuo ni manje ni više već tajni agent Udbe koji se infiltrirao u skupinu hrvatskih političkih emigranata, čiji je član bio Bušić.

Prema prvobitnom planu, piše newyorški list, eksploziv je trebao biti aktiviran dok u zračnoj luci ne bude puno putnika. Tim činom politička emigracija imala bi namjeru skrenuti pažnju na svoje zauzimanje za slobodnu Hrvatsku, a zapravo bi ih to kompromitiralo u očima Amerikanaca.

Međutim, agent Udbe preuzeo je akciju u svoje ruke i sve je krenulo naopako jer je eksploziv aktiviran kada je u zračnoj luci bilo dosta putnika, što je rezultiralo žrtvama. Umiješanost agenta Udbe u ovu akciju, piše newyorški tjednik, zataškao je FBI, koji je inače znao i za druge, slične akcije Brozove tajne policije. Zbog toga, iako je bio osumnjičen, Bušića nikada nisu teretili za ovu akciju jer mu ni FBI nije mogao “napakirati” ono što nije učinio.

Dobili protuusluge

Newyorški list otkriva i zbog čega se FBI tako zaštitnički odnosio prema Udbi. Svoj interes FBI vidio je u tome što je od Udbe dobivao informacije o političkoj emigraciji u SAD jer je po ocjenama FBI-a ta emigracija mogla praviti probleme u američkim lokalnim zajednicama gdje je živjela, pa su Udbina saznanja dobro došla agentima FBI-a.

Zbog ove suradnje dviju tajnih policija mnoga ubojstva na zapadu nikada nisu riješena iako je u njima likvidirano stotinjak Hrvata i Srba, političkih emigranata. Među njima odnedavno je opet zanimljivo i ubojstvo jednog srbijanskog političkog emigranta, kada je u Chicagu zaklana i njegova devetogodišnja poćerka. Ubojica je, prema newyorškom tjedniku, bio Udbin agent kojemu je FBI osigurao novi identitet i tako ga zaštitio od kaznenog progona.

Slobodna Dalamacija 

5 COMMENTS

  1. Stoje ovaj tekst cudan ta isto su uradili i braniteljima 95 udbaska gamad i pogrjesilisu stose tada nisu s njima obracunali imalisu priliku

  2. Da vidise kad je komentar udba i udbasi kokosari ne daju komentare jedino smiju komentirat gluposti jadnici jedni za vas i jesu jadne vjesti

  3. Tako je plisko moj. “Sve medije oni pokrivaju i perfidno usmjeravaju javno mnijenje” (zapisa san) – tako lani u Grudin reče Tiho Dujmović. Neznan točno šta znači “perfidno” ali to mi je sve to bilo vrlo čudno. Mislin se, koja budala će danas u Grudin bit udbaš? Undan kažu -ajder ti plisko pogledaj izborne rezultate – priko trista ti je bilo za Lagundžiju i SDP, a di ostali po drugin strankama, di oni što mudro šute i dejstvuju, a vidi der ko ti je na čelu firmi i banaka, čija dica rade u javnin poduzećima a i promisli što o tomu svi šute i političari i novinari i pratri i sindikati. I pljuni me ako pola gruđana i goričana nebi moga navuć da se Taik proglasi teroristom i da mu se zataje sve domoljubne zasluge. Nažalost! – zbog dominacije i glasnosti taki Taik u Grudama nema ni ulice niti kakvog drugog trajnog spomena. Ebi ga sad će počet komentari kako je to nebitno i zaostalo , kako ljudima fali posla, para, zabave, auta, mobitela…kako odseljavaju, ne prave dicu, kako je sve korumpirano, kriminalno i kako je u Yugi sve bilo bolje. E je,… i za sve je valjda kriv pokojni Taik? A, plisko ?!

  4. Uvjek se udba spominje u nekom ” proslom vremenu”,kao sta su nekada radili ,ubijali,namjestali,unistavali..pogledajte danas kako su ostali umrezeni,tko imalo vrjedi iz tih obitelji proguran je na celne pozicije u politici u privatnim firmama,ulaze direktno sa fakulteta u opcinu ,eronet ,elektroprivredu..pa tko su vlasnici privatnih firmi s kim su povezani,svi imaju poveznicu sa ljudima iz tog miljea,bilo obiteljsku bilo poslovnu i da naravno da su oni sada najveci ” hrvati” postuju tradiciju, hrvatstvo i pretvaraju nas u ogranicene ljudi koji bi se trebali diviti njihovim udbaskim metodama ,firmama i njihovovim malim potrckalima koji sire njihove price..”kazu ovo kazu ono” naravno kako su ti isti superiorni u odnosu na sve nas,.

  5. Covjek koji je odrobijao 30 godina ubio se kada je vidio te iste likove u uredima na celnim mjestima u politici ” miliciji” itd..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here