Udomitelj u Federaciji BiH će primati 200 KM po djetetu

Bračni par, odnosno obitelj koja ima dvoje ili više djece mlađe od 15 godina neće moći biti udomitelj djeteta bez roditeljskog staranja, stoji u prednacrtu zakona o udomiteljstvu u FBiH, piše Večernji list.

Također, udomitelj ne može biti osoba mlađa od 25 i starija od 65 godina života, osim kod srodničkog udomiteljstva, ili ako je to u najboljem interesu udomljenika. Dobna razlika između udomitelja i udomljenika djeteta u pravilu ne može biti manja od 25 i veća od 50 godina života, stoji u dokumentu koji je nedavno razmatran na Vladi FBiH.

U udomiteljskoj obitelji može biti smješteno najviše troje djece, osim ako se radi o braći i sestrama, ili o udomljenicima hitnog i povremenog udomiteljstva, ili majci s djetetom do godinu dana starosti djeteta. Ako se udomiteljska obitelj skrbi o djeci s invaliditetom, samo jedno dijete može biti dijete s težim teškoćama u razvoju. Prednacrt zakona predviđa i situaciju u kojoj je udomitelj samac.

“Ako je udomitelj samac, može skrbiti o najviše dvoje djece, odnosno o jednom djetetu s težim teškoćama u razvoju”, stoji u prednacrtu zakona. Kada je riječ o odraslima, u udomiteljskoj obitelji mogu biti smještena najviše četiri udomljenika. Prednacrtom ovog zakona predviđene su i naknade koje bi udomitelji primali. Tako bi, primjerice, za jedno dijete udomitelj primao nešto više od 200 KM mjesečno, a ako se radi o udomitelju koji obavlja specijalizirano udomiteljstvo, tada bi naknada za jedno dijete iznosila nešto više od 320 KM.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.