Uhićeni zbog lažnog dizela

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS, u suradnji sa UNO BiH su privođenje 12 osoba i pretrese na više lokacija, na području Banja Luke, Gradiške, Zvornika i drugih gradova.

Akcija u predmetu kodnog naziva “Kolt”, usmjerena je prema više osumnjičenih osoba koje su pod istragom zbog organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelima porezne utaje, zlouporabe ovlasti u gospodarstvu i obmanjivanja kupaca, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi članovima organizirane kriminalne skupine i nanošenja štete proračunu BiH u velikim iznosima, javljaN1.

Osumnjičeni u akciji “Kolt” su pod istragom zbog organiziranog uvoza baznog ulja (naftne prerađevine koja se koristi za proizvodnju ulja i maziva), kojoj su nakon toga dodavali aditive i prodavali kao euro dizel, iako taj proizvod nije zadovoljavao tehničke norme dizel goriva, niti ekološke standarde, čime su vlasnicima automobila pričinili štetu na vozilima, a također, prouzročili i ekološko zagađenje.

Istragom je utvrđeno, da su uvozom baznog ulja, na koje se ne plaća porez i trošarina, pripadnici organizirane kriminalne skupine, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 30 000 KM samo po jednoj cisterni goriva, a njihovim nezakonitim radnjama za velike iznose oštećen je proračun i svi građani Bosne i Hercegovine, te su prouzročili štetu kupcima, jer uporaba navedenog goriva šteti motorima suvremenih vozila.

Tužiteljstvo BiH i djelatnici MUP-a RS i UNO BiH, su proveli dugu i temeljitu istragu i prikupili dokaze, koji dokazuju ulogu osumnjičenih u izvršenju kaznenog djela.

Nakon privođenja i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.