Ulaskom u veljaču puno jeftinije do hrvatskih dokumenata

Od 1.veljače na snazi je nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi kojom Vlada namjerava rasteretiti gospodarstvo za 1,5 milijardi kuna

Ministarstvo unutarnjih poslova podsjeća da je od 1. veljače na snazi nova Uredba o tarifi upravnih pristojbi, zahvaljujući kojoj građani za razne upravne procedure u tom Ministarstvu trebaju odvojiti manje novaca nego dosad.

– Tako je za izdavanje putovnice u redovnom postupku sada potrebno izdvojiti 35, umjesto dosadašnjih 70 kuna upravne pristojbe, dok upravna pristojba za izdavanje putovnice u žurnom postupku više ne iznosi 220, već 140 kuna.

Po 15 kuna upravne pristojbe platit će vozači za prvo izdavanje vozačke dozvole, njeno obnavljanje, odnosno produženje valjanosti i zamjenu vozačke dozvole države članice Europskog gospodarskog prostora (EGP). U navedenim procedurama dosad su plaćalo 35 kuna upravne pristojbe.

Ukoliko se mijenja vozačka dozvola izdana u državi koja nije članica Europskog gospodarskog prostora, više nije potrebno izdvojiti 70 kuna za upravnu pristojbu, već 35, a za nadomještanje izgubljene ili ukradene vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj i državi članici EGP-a treba 15, umjesto dosadašnjih 50 kuna.

Kod prve registracije vozila plaća se 15 kuna upravne pristojbe, što je za 20 kuna niže nego dosad, dok je za produženje registracije potrebno izdvojiti 5, a ne više 30 kuna. Novost je i da se kod odjave vozila upravna pristojba više ne naplaćuje, a za novu prometnu dozvolu u slučaju njene dotrajalosti, oštećenosti ili gubitka/nestanka za upravnu pristojbu više neće biti potrebno izdvojiti 50, već 20 kuna.

I u ostalim upravnim te inspekcijskim procedurama koje su fizičke i pravne osobe dužne obavljati pri Ministarstvu unutarnjih poslova snižene su cijene upravnih pristojbi, što detaljnije možete pročitati na njihovim web stranicama, u rubrici Građani.

1 komentar

  1. Naslov je totalno bez veze i navodi ljude na pogrešne zaključke. Cijena izdavanja putovnice se smanjila svega za 35 kn, što nije dosta ni za turu pića. Znači, putovnica je do sada koštala 610 kn, a od 1.2. košta 585 kuna! To je osnovna stvar koja treba pisati u članku, a ne demagogija o upravnoj pristojbi.

    Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.