Umirovljenici spremaju prosvjede zbog kašnjenja mirovina

”U Sarajevu ćemo 9. lipnja imati sastanak Upravnog odbora Saveza umirovljenika FBiH, na kojem ćemo otvoriti pripreme za prosvjede”, rekao je za Dnevni avaz predsjednik Saveza umirovljenika Hercegovačko-neretvanske županije i član Skupštine saveza Alija Tanović rekavši kako su prosvjedi bili zamrznuli, ali da ”ovo više nikakvog smisla nema”.

”Samo se ponavlja situacija, odnosno, evo, sve je gora. Umjesto da nam od prvog u mjesecu počne teći isplata, mi taj dan dočekamo s nepoznanicom”, kaže Tanović.

Podsjetio je na to da su Federalnoj vladi u vezi s povećanjem mirovina bili dali rok do 1. rujna. No, kako je rekao, osim što im je jasno rečeno da povećanja ne može biti, s druge strane hronično kašnjenje mirovina i nagađanje kada će započeti isplata nemoguće je podnositi.

”Vidjet ćemo kakav će biti stav na sastanku predstavnika svih županijskih udruženja. Međutim, raspoloženje je već sada takvo da ćemo, najvjerojatnije, prosvjede započeti i prije 1. Rujna”, rekao je Tanović.

Podsjećamo, na sastanku s izaslanstvom Saveza udruženja umirovljenika FBiH sredinom svibnja federalni premijer Fadil Novalić rekao kako ”za sada nema nikakvih mogućnosti za povećanje mirovina, ali se neće ni dirati postojeća razina socijalnih prava”.

Podsjećamo, nedavno je u javnost procurila informacija da je federalni Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje tražio smanjivanje mirovina, ali je taj zahtjev odbilo federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, pa je nakon priopćenja iz tog ministarstva do javnosti došlo kako se o tome razmišljalo.

A umirovljenici strpljenja više nemaju. Tako je Nurudin Lokmić iz Sarajeva rekao kako se svake godine događa neka kriza s penzijama.

”Naše su mirovine male i kada se desi da kasne, to predstavlja veliki problem za nas. To je stvarno bezobrazluk. Kako su krenuli, za nekoliko godina ukinut će nam ih skroz”, rekao je Avazu Lokmić.

Mostarski umirovljenik Nenad Miličević kaže kako je ogorčen.

”Ovo je sramota od države, treba je ukinuti kada je ovakva i ovu đubrad na vlasti skinuti i pozatvarati. Stalno je pomjeraju, na kraju godine dugovat će nam dvije mirovine”, kazao je Avazu Miličević.

Rudolf Marić, također iz Mostara, kaže kako se nema kome žaliti.

”Naš staž redovno je uplaćivan, a sada svaku mirovinu čekam s neizvjesnošću. Čujem da ni za prošli mjesec nisu svima još podijelili, a vlast je sebe namirila”, rekao je Marić, a njegov sugrađanin Augustin Bojčić navodi kako mu stalno kasni mirovina.

”Zato sam ogorčen. Umjesto da uplate 6. u mjesecu, ona bude 20. Sve obveze prema državi moram platiti na vrijeme, a oni nisu u stanju dati mizernu mirovinu”, rekao je Bojčić.

Bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.