Unatoč padu cijena goriva, autobusne karte ne pojeftinjuju

Na radost vlasnika automobila, pad cijena goriva se ne zaustavlja. Nažalost, to se ne odražava na cijene osnovnih životnih namirnica koje ostaju iste ili čak i rastu iako građani traže njihovo snižavanje. Trgovci za sada mudro šute.
Sustav slobodnog formiranja cijena omogućava im da se ponašaju kako hoće. Pad cijena goriva trebalo bi pratiti i pojeftinjenje drugih troškova života, posebice osnovnih životnih namirnica, smatraju u Udruzi trgovaca naftom i naftnim prerađevinama Federacije BiH. Da trgovci ignoriraju niže cijene goriva, ne želeći pojeftiniti osnovne životne namirnice, slažu se i u Savezu udruge potrošača BiH.
 
– Kada su svi povećavali cijene, pravdali su to visokim cijenama energenata. A ne vidimo sada da je bilo tko snizio nešto zato što su pale cijene goriva – poručuju iz Udruge.
 
Posebice je zanimljivo da cijene prijevoza ne padaju, a u njima gorivo igra značajnu ulogu. Tako u posljednje vrijeme na razne adrese općinskih i županijskih tijela stiže i veliki broj pritužbi roditelja na cijenu mjesečnih učeničkih karata.
 
– Proteklih godina kada se cijena goriva povećavala, cijena karata se korigirala (prema gore), i to ekspresno. Sada kada je gorivo 30-ak posto jeftinije, cijena karata ostala je ista, ističu roditelji. Prema svim pokazateljima, ali i prema važećem ugovoru u Širokom Brijegu, korekcija cijena je već odavno trebala stupiti na snagu. Naime, na 46. sjednici Općinskog vijeća u Širokom Brijegu, održanoj 29. ožujka 2012. usvojen je zaključak o davanju ovlasti za potpisivanje aneksa ugovora s poduzećem Miškić bus d.o.o.
 
Prema usvojenom zaključku u ugovoru o koncesiji s prijevoznikom Miškić bus d.o.o. dodaje se stavak: ”Ako tijekom trajanja ugovora o koncesiji za prijevoz učenika dođe do promjene cijena pogonskog goriva, cijena voznih karata će se korigirati. Za svaku promjenu cijene goriva za 1 posto cijena vozne karte se korigira za (+,-) 0,33 posto”.
 
Nažalost, od pojeftinjenja gradskog prijevoza, kao i onoga za učenike za sada ništa.
 
– Osim toga što ne padaju cijene prijevoza, posebice smo razočarani što prijevoznici pokušavaju na svaki način zaraditi na učenicima. Tako, primjerice, prijevozna karta za učenike od Kočerina do Širokog Brijega ostaje nepromijenjena i za prosinac i siječanj, iako učenici u tom razdoblju idu tek polovinu dana na nastavu, tvrdi Miro Galić iz Kočerina, jedan od nezadovoljnih roditelja.
 
– Niz čimbenika utječe na formiranje cijene javnog prijevoza. Cijene energenata tek su dio cjelokupih čimbenika čije vrijednosti treba promatrati kroz duže i stabilno razdoblje, tvrde prijevoznici. Za sada ne raspolažemo informacijama o bilo kakvim korekcijama, a niti se ono uskoro očekuje.

VL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.