Upalimo svjetlo u BiH: Kupovinom domaćih proizvoda do novih radnih mjesta

Kao znak podrške usmjeren ka 25 bosanskohercegovačkih kompanija udruženih u kampanji za afirmaciju domaćih proizvoda “Upalimo svjetlo u BiH”, Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) jučer je organiziralo tribinu za podršku kampanji u kojoj su sudjelovale četiri nevladine organizacije. Pored Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, podršku domaćim proizvođačima dali su: Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99. „Umjesto etno-nacionalizma koji nas međusobno svađa, danas smo se okupili da bismo afirmirali određeni ekonomski nacionalizam,“ pojasnio je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca rekao je da je kampanja od općeg građanskog interesa i da ju Vijeće podržava sa željom da akcija ne bude kratkotrajna, nego da kupovina domaćih proizvoda postane jedan od prioriteta građana BiH, a Miladin Vidaković, predsjednik Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost je pozvao sve da se okrenu našim proizvođačima, a time i našim građanima.
Kako je istakao Marinko Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća: “Trebamo razbiti stereotipe da je strano bolje. Mi imamo kvalitetne stvari i kvalitetne ideje i ako sami sebe ne budemo poštivali, kako će nas drugi poštivati?”

Kampanja “Upalimo svjetlo u BiH” poziv je građanima da daju šansu domaćim proizvodima. Prema dostupnim proračunima, za otvaranje jednog radnog mjesta potrebno je 20.000 KM. Ukoliko građani zamijene samo jedan uvezeni proizvod u vrijednosti od 2 KM domaćim, otvara se mogućnost razvoja domaćih kompanija i otvaranja novih radnih mijesta na dnevnoj osnovi.

(FENA)

1 komentar

  1. najskuplji su mu proizvodi u grudama i okolici čak i do 20%…

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.