Upoznajte 18-godišnju djevojku iz BiH koja upravlja kamionom težine 7,5 tona

Mladoj Goraždanki Džejni Velić životna je želja voziti kamion te da joj to bude zanimanje u budućnosti. Jedina je djevojka koja je u Goraždu u posljednjih 30 godina polagala vozački ispit C kategorije. Ima tek 18 godina, a već upravlja kamionom čija težina dostiže i 7,5 tona.

“To me oduvijek zanimalo iako kažu da je vožnja kamiona muški posao, ja ne mislim tako. Nije bilo jednostavno, ali od djetinjstva želim voziti kamion. Uživam u vožnji i nikad nisam odustala od svojih snova. Sve se dogodilo spontano, prvo sam položila za B kategoriju i planiram ići dalje”, kategorična je ova mlada djevojka.

Osim što je jedina djevojka koja zna upravljati kamionom, Džejna istovremeno pohađa i dvije srednje škole, piše klix.ba.

Trenutno je redovna učenica gimnazije i maturantica, a osim toga treći je razred Srednje stručne škole gdje se školuje za vozača motornih vozila, za kamion.

”Uskoro završavam obje škole, imat ću dvije diplome. Naravno planiram studirati, ali i usavršiti svoje znanje o kamionima mnogo veće težine. Želja mi je da jednog dana postanem profesionalna vozačica kamiona”, priča Džejna.
Podrška obitelji je nesebična iako je, kaže, u početku roditelji i nisu najozbiljnije shvaćali.

“To se promijenilo kad su spoznali da moje želje nisu tek puka priča i da ja namjeravam to ostvariti. U 21. godini planiram polagati jer je to nemoguće sada prema propisima, a dotad ću naravno završiti fakultet. Nikad se ne zna što nas čeka u budućnosti, ovo je samo veliki plus za bilo čiju budućnost ne samo moju. BiH je puna predrasuda prema svemu i svačemu, ali to se polako mijenja”, kaže Džejna.

Dodaje da jednostavno želi naučiti nešto novo i ispuniti svoje životne ciljeve.

“Mnogo mladi govore da u Bosni nema perspektive, ali ja mislim da neke stvari moraju krenuti od nas. Tako sam ja odlučila da to malo promijenim na svoj način. Želim završiti školu i pokazati da žene mogu također raditi i ono što drugi smatraju nemogućim”, kaže Džejna.

9 komentara

 1. Dodji dodji lutko da te vozi butko u svom kamionu ko u avionu

  Like(6)Dislike(10)
 2. Bravo curo..

  Like(13)Dislike(0)
 3. Nek imamo imamo i takih .

  Like(13)Dislike(0)
 4. SRETNO DŽEJNA I POLAKO.
  ZNAŠ KAKO SE KOD NAS U HERCEGOVINI VELI – ZNAM KOJA BUDALA IDE S OVE STRANE,
  ALI NE ZNAM KOJA JE S ONE STRANE 😉 🙂
  ZATO POLAKO I SRETNO TI BILO NA SVIM TVOJIM ŽIVOTNIM PUTEVIMA. IVAN.

  Like(19)Dislike(1)
 5. Svaka cast curo

  Like(11)Dislike(1)
 6. Kamion se legalno ne smije voziti sa 18 godina?

  Like(1)Dislike(4)
 7. Evo mojoj zeni 26 god i vozi autobus vec ima skoro 2 god a sa 18 je pocela manje kamione vozit pa svko dvi god sve veci do autobusa. Svaka cast mala samo zivi svoj san.

  Like(1)Dislike(0)
 8. Bravo curo, samo pomalo!!

  Like(1)Dislike(0)
 9. Curo. BUDALO

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.