UPOZORENJE STRUČNJAKA: Zbog visokih temperatura ne boraviti na otvorenom od 11 do 18 sati

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije upozorava građane da zbog visokih temperatura ne borave na otvorenom od 11 do 18 sati.

Iz Zavoda upozoravaju kako visoke temperature mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a posebno su ugrožena djeca, starije osobe, trudnice, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom prostoru.

Pored što manjeg boravka na otvorenom, iz Zavoda preporučuju tuširanje i kupanje u mlakoj vodi, redovno provjetravanje prostorija, konzumiranje dovoljno tekućine, prvenstveno vode i prirodnih, nezaslađenih sokova te izbjegavanje alkoholnih i gaziranih pića i pića bogatih kofeinom.

Također, preporučuje se jesti laganu i probavljivu hranu, a osobama starijim od 65 godina života savjetuje se da piju vodu bez obzira jesu li žedne jer organizam starih ljudi ima smanjene rezerve vode.

U preporukama se navodi i nošenje svjetlije, prozračne i odjeće od prirodnih materijala, kao i nošenje šešira, kapa, zaštitnih naočala te uporaba krema za sunčanje, posebice za malu djecu.

Ovih dana Hercegovinu su zahvatile iznimno visoke temperature, a prognozira se da će i u narednim danima dosezati do 40 stupnjeva.

 Fena 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.