Urušavanje Federacije: Županije više nemaju novca

Uspijevamo financirati plaće i prioritete, a do kada ćemo moći tako to je veliko pitanje… Socijalu i ugrožene kategorije sam stavio u prioritete i sada nakon isplate plaća idemo s davanjima za socijalu, porodilje, bolesne, branitelje i druge ugrožene kategorije”, rekao je Dnevnom listu ministar financija Herceg-bosanske županije Stipan Šarac.

Rekao je kako ima obećanja iz FBiH, ali kako situacija u Federaciji i cijeloj državi ne obećava. Šarac je rekao kako su u petak isplatili plaće proračunskim korisnicima.

Negdje se mora presjeći

”Uspijevamo financirati plaće i prioritete, a do kada ćemo moći tako to je veliko pitanje… Socijalu i ugrožene kategorije sam stavio u prioritete i sada nakon isplate plaća idemo s davanjima za socijalu, porodilje, bolesne, branitelje i druge ugrožene kategorije”, kaže Šarac.

Sve socijalne stavke su isplaćene za svibanj, no da bi se ovo izvelo, kaže Šarac, moralo se ići nauštrb drugih.

”Isplate nekim drugim kategorijama zbog ovoga kasne malo više, ali negdje se mora presjeći. Ovo je naš prioritet”, rekao je županijski ministar za Dnevni list koji navodi kako je financijska kriza u županijama koje ovise od pomoći viših razina vlasti, odnosno Federacije katastrofalna i uskoro, ako ne bude priliva sredstava iz federalne blagajne mnogi od njih bi se mogli naći pred financijskim kolapsom.

Mostarske novine navode kako je sreća za HBŽ u nesreći ta, što se u ranijim godinama nisu mogli mnogo osloniti na Federaciju i planirati veću pomoć od njih, tako da s te strane sada nisu mnogo ni zakinuti. Troše koliko imaju. Od Federacije očekuju oko dva milijuna maraka koji su planirani u proračunu HBŽ-a. Govoreći o nadolazećim mjesecima, Šarac kaže kako će svima biti teško ukoliko izostane strano kreditiranje.

Ovisni o PDV-u

”Svi ovismo o PDV-u, a obveze koje su stvorene su ogromne. Bez MMF-a neće nikome biti bajno. Morat će se vidjeti kako se mogu povećati prihodi, ali i smanjiti rashodi”, zaključio je Šarac.

Nudžeim Džihanić ministar financija Bosansko-podrinjske županije kaže kako je ta županija neodrživa bez pomoći Federacije te kako sa svojim izvornim prihodima ne mogu financirati rashode. Kaže kako je ista stvar i kod ostalih.

”Kada su u pitanju socijalna davanja i davanja prema boračkoj populaciji mi već kasnimo. Imamo i nerazvijene općine koje su napravljene od manjih nerazvijenih općina kako bi bile županija. Općina Foča i Pale su općine koje bez naše pomoći ne bi mogle funkcionirati”, kaže Džihanić.

Dodao je kako loša situacija nije prisutna samo u BPŽ već i u Posavskoj, Livanjskoj i Zapadno-hercegovačkoj županiji.

”Ovo su četiri županije koje ne mogu opstati bez transfera viših razina vlasti. Mi smo u proračunu planirali pet milijuna maraka od Federacije, a još nismo dobili ni marku”, kaže Džihanić dodajući kako imaju razumijevanja, budući da ni u federalnoj blagajni nije sjajna situacija nakon izostanka sredstava od MMF-a.

Govori kako su dobili obećanje s federalne razine da će im dio novca biti uplaćen nakon rebalansa proračuna FBiH za 2015..

Ministrica bez odgovora

”Mi već kasnimo mjesec ili dva dana u nekim isplatama. Najkritičnija nam je situacija u socijalnim kategorijama jer ti ljudi nemaju nikakvih primanja. Plaće su nam manje-više važne, tu možemo i zakasniti mjesec dana, ali mislim da je najgori položaj za one koji nemaju nikakav izvor financija osim socijalnih davanja”, rekao je Džihanić. Prognoze za nadolazeće mjesece je vrlo teško davati.

”Vrlo teško ćemo se iznijeti u nadolazećem razdoblju bez sredstava s viših razina vlasti”, kaže ministar financija BPŽ-a.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić rekao je kako je na zadnjoj sjednici Doma, kazao da županijama zbog teškog stanja i blokada računa prijeti kolaps te kako im bez pomoći iz granta iz kojeg se ranije servisirao rad županija prijete blokade računa.

Naveo je kako je u federalnom proračunu za ovu godinu određen iznos od 16 milijuna maraka za financiranje županija, od čega bi se Bosansko-podrinjskoj i Posavskoj županiji uplatilo po pet milijuna maraka, a ostalim koje se same ne mogu financirati po dva milijuna.

”Do danas nijedna županija nije dobila niti marku od toga. Morate barem dati odgovor kad ćete im poslati prva sredstva jer situacija nije nimalo dobra”, upitao je Fejzić ministricu financija Jelku Milićević od koje nije dobio odgovor.

U HNŽ-u se također jedva krpi kraj s krajem, budući da su u proračun ugurani rashodi koji nemaju pokrića. Ipak plaće i prioriteti se isplaćuju uz ogromne napore Ministarstva financija budući da Vlada ove županije ne funkcionira u punom sastavu, već mjesecima odnosno od kada je premijer županije Denis Lasić dao ostavku, budući da je postao član Vlade FBiH.

Računi pred blokadama

U Srednjobosanskoj županiji situacija je nešto bolja od one koja je zadesila četiri županije koje ovise od Federacije. Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kaže kako je kod njih, kao i svugdje u državi teška situacija, ali kako je mnogo gore u Tuzli ili Zenici.

”Sve županije imaju već potrošenu jednu trećinu proračuna. Likvidnost je vrlo teška. Teško je izmiriti sve isplate, najveća potrošnja je u županijama”, kazao je Lendo.

Dnevni list navodi kako su županijski računi pred blokadama, a isplata plaća u nekoliko županija već idući mjesec bit će upitna.

Federacija, kažu iz Vlade, nije u mogućnosti pomoći županijama, dok se ne uradi rebalans proračuna, a ni tada nisu sigurni koliko novca će ostati za transfere nižim razinama vlasti budući da je izostao kredit od Međunarodnoga monetarnog fonda, a još se ne zna tko će biti novi kreditor.

3 komentara

 1. BiH – nova GRČKA, ali samo jerazlika u tome što
  Merkelicu za nas boli briga. Grčka je puno bitinija od BiH.
  U nas će zametnuti opet neku kavgu, dobro će nas prorjediti,
  a onda pod još žešći protektorat.
  A ko je za to kriv. MI SAMI.
  Prokockali smo budućnost vlastite dijece, “pojeli” svoje potomstvo.

  I kad čujem da su plaće u županijama prioritet. Pa nije mi jasno tko još plaća
  radnika koji nije obavio svoj posao kako treba, a još napravio i štetu.
  Svi vi u županijama, državnim aparatima i sl. , a ima vas pozamašan broj – mnogo previše,
  trebali bi služiti kao servis građanima, a ne kao teret građanima. Izgledate kao TERMITI
  koji se uvale u drvenu građu i ne odustaju dok sve ne pretvore u prašinu, a ne da ih se riješiti.

  Zato nemojte o prioritetima. Imate božićnice, uskrsnice, k karte, raznorazne specijalne dodatke
  koje djelite od novca poreznih obvezika. Dajte bar dobru volju. Odrecite se toga. Mi koji radimo
  kod privatnika nikad na takvo šta nismo računali.

  Sva priča bez veze. zar neko nema snage reći. Ima nas puno previše na svim razinama državnih aparata.
  To treba svesti na neku razumnu mjeru, čak i manje od potrebe zbog duga koji ste napravili.

  GOSPODO. Non stop pričate o problemima. NITKO OD VAS NE ŽELI REĆI koji je pravi uzrok problema, a kamoli kako ih riješiti.
  – preveliki broj zaposlenih u državnim aparatima
  – korupcija
  – krađe i ekonomska devastacija društva od političkih vrhova
  – zaduživanje koje se ulaže u potrošnju
  – masovno umirovljenje još radno sposobnih ljudi
  – prevelika davanje za takozvanu braniteljsku populaciju
  (od kojih većina njih ne treba biti na skrbi jer su potpuno zdravi)
  – vojne mirovine i vojna umirovljenja mladih (takozvanih razvojačenih ljudi),
  a to nisu po mom saznanju male mirovine.

  Mogao bih nabrajati još toga što se zabrljali ovih 20 godina, ali čemu. Vi ste pođonili obraze i ponašat ćete se kao štakori na brodu. Grist ćete oplatu i sve na brodu dok ne napravite takve rupe da brod počne tonuti, a onda ćete taj brod, naravno punog trbuha, prvi napustiti.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Potpis na sve ovo !!! Glasno i jasno

  Like(0)Dislike(0)
 3. vlada ŽZH je napravila grčku od naše županije pa izvolite gospodo to ste birali pa gledajte.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.